9 saker ALLA föräldrar känner igen med barnkalas

Kallprat, sockerdipp (?) och sista minuten-presenten. Känner du igen dig?

Här har vi listat nio saker som förmodligen alla föräldrar känner igen med barnkalas!

1. Det borttappade inbjudningskortet

Ett inbjudningskort till ett barnkalas åker in genom brevlådan och ditt barn är snabbt där för att plocka upp det. ”Titta mamma! Jag ska gå på kalas”, säger hen. Du läser igenom kortet snabbt och lägger det sedan i den redan stora högen med diverse andra papper.

Rätt som det är har en hel vecka hunnit passera och ditt barn påminner dig om att du måste tacka ja till kalaset. Visstja! Men vart la du inbjudningskortet? Du suckar högt och börjar sedan vända upp och ner på hela hemmet.

2. Sista minuten-presenten

I samma ögonblick som du inser att det var just idag som ditt barn var bjuden på barnkalaset, kommer du också ihåg att du inte har hunnit handla en present. Attans! En timme innan kalaset börjar får du därför slänga dig i bilen, åka till närmsta leksaksaffär och hitta en present. Såklart vet du inte vad du ska köpa, i vilken prisklass eller vad ditt barns kompis gillar och nu har du dessutom bara en halvtimme på dig.

3. Det handskrivna grattis-kortet

Du har äntligen lyckats ta dig hem men inser att du har cirka FEM minuter på dig att hinna slå in presenten, få in ditt barn i bilen och hinna åka till kalaset. Mitt i all stress kommer du på att du glömt att skriva i grattis-kortet du inhandlat.

Du ska precis börja skriva när du kommer ihåg att ditt barn några dagar tidigare bett om att få skriva kortet själv, eftersom att hen är ”stor kille/tjej” nu. Men det finns ingen tid för det! Du får improvisera och försöka skriva i en slags tillgjord skrivstil som om att ett barn hade gjort det själv.

Foto: Photographee.eu/Shutterstock

4. Syskon-dilemmat

Under samma sekund som du både ska hinna skriva i kortet och få in barnet i bilen, inser du att ditt barns syskon inte har någon barnvakt. Du har totalt glömt bort det så hen får helt enkelt följa med och du riskerar att få blickar och kommentarer från andra barn eller föräldrar. För vi vet ju alla vad man tycker om de föräldrar som släpar med sig sina andra barn och som börjar härja vilt på olika tillställningar. Men vad ska du annars göra, nu har du tackat ja till kalaset och kan inte backa ur.

5. Lekarna

Det vanliga på barnkalas är att barnen leker lekar tillsammans eller för sig själva. Men kom igen, vem försöker vi lura? Barnen bryr sig inte om de klassiska barnkalas-lekarna som alltid anordnas. Det vill hellre slå varandra med ballonger eller springa omkring och skrika. Att vara den som är mest högljudd verkar vara en lek som är populär och även tävlingar i vem som kan äta mest godis.

Likaså att inte lyssna på de lekregler som en förälder ordningsamt försöker förklara. Du tänker att du minsann inte kommer ha några sådana lekar när ditt barn fyller år, men rätt som det är kommer du på dig själv med att stå på ditt barns eget kalas och försöker förklara reglerna till ”hela havet stormar”.

6. De andra barnen

På varje barnkalas du tidigare varit på, har det alltid funnits minst ett barn som får ett klassiskt ”meltdown” . Det kan handla om allt ifrån att denne förlorat i en lek till att hen inte fick marsipanrosen på tårtan. Därför är allas föräldrar alltid på plats ifall det skulle vara just deras barn som bryter ihop. Och där står du i ett hörn, med ett barn på höften, det andra barnet lekandes med låtsas-svärd och väntar på att hen snart kommer att göra sig illa och börja gråta.

7. Kallprata med andra föräldrar

Varje gång ditt barn är bjuden på ett barnkalas, infaller det såklart på en dag när din partner råkar vara upptagen med annat och du måste gå själv. Typiskt! Därför tvingas du då också stå och kallprata med andra föräldrar som du inte känner. Det klassiska samtalsämnet om hur fantastiskt vädret har varit den senaste tiden tas upp och du ler stort, låtsas vara glad över att spendera din lördag på ett barnkalas och tar sedan en klunk från ett plastglas fyllt med äppeljuice.

8. Ingen tid för mat

Att tro att barn på ett barnkalas ska sitta ner i en halvtimme, vara tysta och äta sin korv med bröd eller hamburgare, kan vi glömma! Barnen hinner knappt bli serverade innan de trycker in maten i munnen, sväljer den hel och sedan vill återgå till sina ballonger. Vi föräldrar suckar oroligt och försöker övertala våra barn om att äta långsammare.

9. Socker-dippen

Att försöka förhindra att ditt barn inte äter för mycket socker är ”mission impossible” och ännu mer omöjligt är det att försöka intala ditt barn att det snart är dags att gå hem. Efter mycket om och men säger du ”hej då” till de andra barnen och föräldrarna, stoppar in båda barnen i bilen och åker hemåt.

På vägen hem ägnar barnen de första 10 minutrarna till att skrika och stoja i bilen då de precis tryckt i sig massa socker. Men sen helt plötsligt så tystnar det! Barnen har somnat och du inser att den så kallade socker-dippen har kickat in. Kanske är det inte en sådan dålig idé att gå på ett barnkalas trots allt tänker du!

Artikelbild: Unsplash / Unsplash

Läs också

  1. Barnkalas – ultimata tipsen när du planerar kalas
  2. 4 glutenfria recept till barnkalaset
  3. 15 saker du kan göra för att få ditt barn att le idag