4 glutenfria recept till kalaset

Cakepops, kanelbullar, oreopaj… Vill du baka glutenfritt men ändå supergott till nästa barnkalas? Koksbokförfattaren Smilla Luuk delar med sig av 4 glutenfria recept till kalaset här!

Foto: Ulrika Pousette

Läs också: “Veckans middagstips: 5 glutenfria rätter”

4 glutenfria recept till kalaset

Recept glutenfria cakepops

Recept: Glutenfria cakepops

Cirka 15 st

“Cake pops är otroligt söta och festliga, och de går att variera i oändlighet. Här kommer ett grundrecept med philadelphiaost, men det går lika bra att blanda kaksmulorna med jordnötssmör, Nutella, marmelad eller det du tycker är gott. En kombination som jag gillar är chokladsmulor och jordnötssmör!”

Du behöver:

Cake pops:

250 g glutenfria kaksmulor (mjuka kakor ger lenare cake pops medan krossade kex ger klubborna lite mer textur)

100 g philadelphiaost eller annat gott mojs

150 g vit eller mörk choklad

Dekoration:

Strössel eller kokosflingor

Träspett

Läs också: “Roliga lekar att leka på en babyshower – 9 tips”

Gör så här:

1. Blanda kaksmulor och philadelphiaost till en smidig deg. Rulla bollar och låt stå i frysen tills de stelnat, ca 30 minuter.

2. Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro. Doppa ena änden av spetten i chokladen och tryck sedan ner dem i bollarna. Låt chokladen stelna. Detta gör att bollen inte åker av pinnen när man doppar den i choklad.

3. Doppa bollarna i den smälta chokladen. Låt överflödig choklad rinna av och dekorera med strössel eller kokos.

4. Låt chokladen stelna. Enklast är att sätta klubborna i frigolit eller oasis, då får de en slät yta.

Recept glutenfria mördegskakor

Recept: Glutenfria mördegskakor

Cirka 30 st

“Söta i dubbel bemärkelse.”

Läs också: “Barnkalas för första gången? Vi tipsar!”

Du behöver:

Kakor:

3 dl glutenfri mjölmix

100 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1/2 ägg

Glasyr:

2 dl florsocker

ca 1 msk vatten

Karamellfärg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjöl, smör och socker. Vispa upp ett ägg i ett glas och häll hälften av det i mjölblandningen. Arbeta ihop till en smulig massa i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar. Häll ut smulet på en arbetsbänk och knåda tills det blir en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjölmix om degen är väldigt kladdig, den ska gå att kavla utan problem.

3. Kavla ut degen tunt, ca 2 mm, på ett bakplåtspapper. Mjöla lite på ovansidan och på kaveln så att degen inte fastnar. Stansa ut kakor med hjälp av pepparkaksformar.

4. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda tills de börjar bli gyllenbruna längst ut på kanterna, ca 6 minuter. Låt svalna på plåten.

5. Blanda florsocker, vatten och karamellfärg till en tjock glasyr. Häll den i en spritspåse och dekorera kakorna!

Recept glutenfria kanelbullar

Recept: Glutenfria kanelbullar

Cirka 20 st

“Dessa kanelbullar är saftiga, smöriga och luftiga. Galet goda!”

Läs också: “Så lyckas du med dina kanelbullar – 5 tips!”

Du behöver:

Bullar:

75 g smör

2 1/2 dl mjölk

25 g färsk jäst för söta degar

1 msk fiberhusk

7 dl glutenfri mjölmix + till utbakning

2 1/2 tsk malen kardemumma

1/2 tsk salt

2/3 dl strösocker

1/2 dl filmjölk

1/2 dl ljus sirap

1 ägg till pensling

Pärlsocker till dekoration

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör

1 1/2 dl strösocker

3 msk malen kanel

Bullformar

Gör så här:

1. Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull. Tillsätt mjölken så att vätskan blir ljummen. Eventuellt kan du behöva värma smörblandningen något eller låta den svalna en stund.

2. Smula ner jästen i smörmjölken och rör om ordentligt.

3. Tillsätt fiberhusken, blanda med en gaffel och låt svälla i 10 minuter.

4. Häll mjölmix, kardemumma, salt, socker, filmjölk, sirap och smörmjölk i en bunke. Arbeta kraftigt i en degblandare eller med en elvisp med degkrokar i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under en handduk i 50 minuter.

5. Gör fyllningen strax innan degen har jäst klart: Blanda smör, socker och kanel i en skål. Vispa med elvisp tills det blir en slät kräm.

6. Sätt ugnen på 225 grader och mjöla bakbordet.

7. Knåda degen lätt när den har jäst klart. Den ska vara lite kladdig. Kavla ut degen till en tunn rektangel och bred smörkrämen jämnt över hela degen.

8. Rulla degen till en rulle och skär i 20 lika stora delar.

9. Lägg varje bulle i en bullform. Tryck ut bullarna lite på ovansidan så att de blir platta och breda, de höjer sig ändå i ugnen.

10. Vispa upp ägget med en gaffel och pensla bullarna med det. Strö på lite pärlsocker.

11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

Recept glutenfri oreopaj

Recept: Glutenfri oreopaj med kolasås och salt chokladtryffel

“En riktig crowd-pleaser. Inte så konstigt kanske med tanke på att denna paj är galet god. Farinsockret i kolasåsen ger pajen en karamellig, nästan lakritsaktig ton och flingsaltet bryter av chokladtryffeln perfekt.”

Du behöver:

Botten:

400 g glutenfria Oreo-liknande kakor

100 g smör

smör till formen

Kolasås:

150 g smör

3 dl farinsocker

1 dl vispgr.dde

Chokladtryffel:

300 g choklad – mörk, mjölkchoklad eller blandat

Beroende på vad du själv tycker om

2 dl vispgrädde

2 stora nypor flingsalt

Gör så här:

Botten:

1. Krossa kakorna med hjälp av en mixer eller genom att banka på dem i en plastpåse med en brödkavel tills de blir till fina smulor.

2. Smält smöret och häll det över kaksmulorna. Blanda tills det blir en grynig massa.

3. Smörj en pajform med löstagbar botten. Tryck ut kakmassan jämnt i pajformen och låt stelna i frysen medan du gör kolasåsen.

Kolasås:

1. Smält smöret i en kastrull. Häll på sockret och värm på medelhög värme under konstant omrörning tills sockret har smält. Vispa ihop kolasåsen med en handvisp och låt den sedan koka i ca 1 minut innan du tar kastrullen från plattan.

2. Tillsätt lite grädde i taget under konstant, långsam vispning tills såsen är jämn och blank. Låt svalna i ca 15 minuter.

3. Häll kolasåsen i pajskalet och bred ut den jämnt. Ställ tillbaka pajen i frysen och låt stelna minst 15 minuter medan du gör chokladtryffeln.

Chokladtryffel:

1. Finhacka chokladen. Det är viktigt att det är små bitar, annars blir tryffeln inte jämn och blank. Häll chokladen i en bunke.

2. Värm grädden i en kastrull på spisen och häll den över chokladen precis innan grädden börjar koka. Låt stå i ca 5 minuter.

3. Rör ihop till en blank, jämn smet. Om det fortfarande är lite chokladbitar kvar kan du försiktigt värma tryffeln över ett vattenbad och röra tills smeten blir slät.

4. Häll tryffeln i pajformen och bred ut den jämnt över kolasåsen. Strö flingsalt på toppen och låt stelna i kylen tills du ska äta den. Servera gärna pajen rumsvarm.

Glutenfria recept till kalaset ur kokboken Smilla firar glutenfritt av Smilla Luuk

Recepten kommer från kokboken Smilla firar glutenfritt av Smilla Luuk. Spana in boken, som finns att köpa här, för fler smarriga glutenfria recept att baka till alla årets kalas och högtider.