Yes day – 7 saker du borde veta innan du säger ja till allt imorgon

Skulle du gå med på att säga ja till dina barn en hel dag? Netflix nya film ”Yes Day” har skapat ringar på vattnet. LOPPI har listat 7 saker du borde veta – innan du säger ja till ja-dagen.

Som förälder känner du säkert igen dig i att “nej” är ordet du säger flest gånger på en dag. Men med handen på hjärtat, skulle du ge dina barn en dag att bestämma allt?

7 saker du ska ha i åtanke inför ja-dagen

1. Du får inte säga nej

Ja-dagen är precis vad det låter som – en dag där du måste säga ja till allt. För de flesta av oss ger detta kalla kårar längs med ryggraden, vetskapen om att din sjövilda femåring ska diktera en hel dag.

2. Gör upp en budget

Det kan vara bra att sätta upp en budget inför ja-dagen. Varje barn får en summa att förhålla sig till och aktiviteterna får inte kosta mer än så. Fokus på ja-dagen ska vara familjen och ha roligt tillsammans – då är det självklart helt okej att bestämma att dagen ska vara gratis också.

3. Inga skärmar

Lägg ner telefonen och fokusera på barnen. Inga skärmar är tillåtna under ja-dagen.

4. Sätt en gräns för hur långt ni kan åka

För säkerhets skull kan det vara bra att sätta en gräns för hur långt iväg från hemmet ni kan åka på er ja-dag.

5. Inga farliga aktiviteter

Ingen vill väl tvingas säga ja till att simma med vithajar eller hoppa bungy jump. Barnen får inte välja potentiellt livsfarliga aktiviteter – där går gränsen.

6. Låt barnen planera dagen tillsammans

Om du har lite större barn kan du låta barnen planera ja-dagen tillsammans med varandra. De får veta vilken dag det kommer att bli, så att de tillsammans kan sitta ner och komma överens om vad de vill göra. De får skriva ner sin plan, kolla upp vad det kostar och komma med förslag på hur ni ska genomföra det. Det kan vara bra träning i att planera och ta eget ansvar. Alla kan inte få göra allt de vill på ja-dagen, de kan behöva prioritera och turas om och välja ut det som är roligast eller viktigast för dem.

7. Ha roligt!

Ja-dagen, eller “Yes Day”, är tänkt att vara en kul dag för hela familjen där ni ska vara tillsammans och en rolig dag att minnas. Många som har återkommande ja-dagar i familjen säger att barnen blir gladare, så varför inte ge det ett försök? Men glöm för guds skull inte reglerna, vi är trots allt vuxna. Vi vet ju att regler behövs för att det inte ska spåra ut totalt!

LÄS MER:

5 tips på att uppmuntra ditt barn till modiga beslut

4 kloka lärdomar från Alfons Åbergs pappa

Bildkälla: Netflix