Vintertid – så får ni en smidig övergång

För barnfamiljer är det ett  gissel om man vanligtvis har morgonpigga barn när det är dags att ställa om till vintertid, men det kan vara för sista gången. I mars väntar en omröstning.

Att ställa om till vintertid kan vara något av ett skräckscenario för familjer med små barn som redan innan tidsomställningen är uppe i arla morgonstund. Men det blir kanske sista gången i år. Förra året bestämde Europaparlamentets sig för att slopa den gemensamma tiden, det är alltså upp till varje land att ta beslut. Och under nästa år kommer förslaget presenteras i riksdagen.

Svårast för barn

För en vuxen med bra sömnrutiner har omställningen på en timme inte så stor inverkan. För barn är det svårare. De behöver längre tid på sig att ställa om. Det kan därför vara bra att redan någon dag i förväg skjuta fram rutinerna. Risk för kvällströtta barn! För att göra omställningen så smidig som möjligt kan man smyga in vintertid ett par dagar i förväg.

Försök hålla barnet upp lite längre på kvällen, förslagsvis en kvart. Addera en kvart nästa kväll. Efter ett par dagar kommer hen vara i fas med vintertid och ni slipper gå upp klockan fem. Av vilken anledning ställer vi då om klockan? Det har med ljuset att göra och vårt allmänna välbefinnande.

Så säger experterna

Medicinska experter är helt eniga i frågan. Vintertid är bättre för hälsan. Vi behöver varje minut av dagsljus vi kan få, särskilt här i Norden. Solljuset får vår hjärna att vakna och komma igång. Därför är det viktig att ta vara på soltimmarna och komma ut, helst under morgonen eller förmiddagen.

Till alla föräldrar säger vi bara: ladda kaffekokaren och ha förtröstan, det går över.