VAB och coronavirus? Det här behöver du veta som förälder

Att vabba sjuka barn är något som många föräldrar ofta gör under vinterhalvåret men hur fungerar det om man behöver vabba sjuka barn i samband med coronaviruset? Vi har listat allt du behöver veta om VAB och coronavirus här nedan! 

Hur fungerar det med VAB i coronatider?

Enligt Försäkringskassan kan du få ersättning för VAB om du måste vara hemma för att ta hand om ditt barn om hen är sjuk eller är en smittbärare. Om du misstänker att ditt barn har drabbats av coronaviruset och eventuellt kan sprida det vidare, kan du också få ersättning om du väljer att vabba. Ersättningen gäller en så kallad ”konkret misstanke” och kan vara exempelvis om en läkare eller sjuksköterska har undersökt ditt barn och bedömer att barnet kan sprida en smitta.

Du kan också få ersättning om ditt barns skola eller förskola skulle stänga ner helt på grund av coronaviruset. Ersättningen blir cirka 90 procent av den ersättning du brukar få om du vabbar när ditt barn är sjukt. Regeringen har beslutat om en tillfällig regeländring som ska gälla som längst till sista september 2020. Du kan däremot inte få ersättning för VAB om du håller ditt barn hemma i syfte att hen inte ska bli smittad av andra.

Vad gäller när jag ansöker om VAB just nu?

Sedan 19 mars 2020 har Försäkringskassan slopat kravet på sjukintyg om ditt barn är sjukt i mer än sju dagar. Detta gäller oavsett vad ditt barn har för sjukdom och du det gäller även om du redan har skickat in en ansökan och väntar på ett beslut. Men också om du har varit hemma och ännu inte har ansökt om ersättning.

Tidigare fick du en uppmaning att skicka in ett intyg om ditt barn varit sjukt i mer än sju dagar. Denna uppmaning har nu tagits bort, meddelar Försäkringskassan.

Tänk på!

Om ditt barn är över 12 år men inte ännu har fyllt 16 år och inte har ett förhandsbeslut, behöver du fortfarande skicka in ett läkarutlåtande. Lika gäller för om ditt barn är allvarligt sjukt! Kom också ihåg att du måste ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med ditt barn.

Foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Läs också:

Skärpta regler vid förlossning och ultraljud efter coronaviruset

Testa för corona hemma