VAB och coronavirus? Det här behöver du veta som förälder

Att vabba sjuka barn är något som många föräldrar ofta gör under vinterhalvåret men hur fungerar det om man behöver vabba sjuka barn i samband med coronaviruset? Vi har listat allt du behöver veta om VAB och coronavirus här nedan! 

Hur fungerar det med VAB i coronatider?

Enligt Försäkringskassan kan du få ersättning för VAB om du måste vara hemma för att ta hand om ditt barn om hen är sjuk eller är en smittbärare. Om du misstänker att ditt barn har drabbats av coronaviruset och eventuellt kan sprida det vidare, kan du också få ersättning om du väljer att vabba. Ersättningen gäller en så kallad “konkret misstanke” och kan vara exempelvis om en läkare eller sjuksköterska har undersökt ditt barn och bedömer att barnet kan sprida en smitta.

Du kan däremot inte få ersättning för VAB om du håller ditt barn hemma i syfte att hen inte ska bli smittad av andra. Du kan inte heller i dagsläget få ersättning om förskolan eller skolan skulle stänga för att förhindra smittspridning och ditt barn inte är sjukt eller sprider viruset. Detta kan dock komma att ändras inom de närmsta dagarna. Gå därför in på Försäkringskassans hemsida för att uppdatera dig med information!

Vad gäller när jag ansöker om VAB just nu?

Sedan 19 mars 2020 har Försäkringskassan slopat kravet på sjukintyg om ditt barn är sjukt i mer än sju dagar. Detta gäller oavsett vad ditt barn har för sjukdom och du det gäller även om du redan har skickat in en ansökan och väntar på ett beslut. Men också om du har varit hemma och ännu inte har ansökt om ersättning. När du ansöker om

Kom ihåg att när du ansöker om VAB via ‘Mina Sidor’ på Försäkringskassans hemsida eller i deras app, får du fortfarande en uppmaning om att du behöver skicka in ett intyg om ditt barn varit sjukt i mer än sju dagar. Detta kan du just nu bortse från då andra regler tillämpas för tillfället!

Tänk på!

Om ditt barn är över 12 år men inte ännu har fyllt 16 år och inte har ett förhandsbeslut, behöver du fortfarande skicka in ett läkarutlåtande. Lika gäller för om ditt barn är allvarligt sjukt! Kom också ihåg att du måste ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med ditt barn.

Foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock.com

Läs också: Skärpta regler vid förlossning och ultraljud efter coronaviruset

Det är många som är oroliga för coronaviruset och desto fler som kan behöva en hjälpande hand. Här är fyra saker du kan göra för att hjälpa till och sprida lite positivitet! Se mer i videon nedan.