Så överlever du släkten i jul – 10 bombsäkra tips!

iStock_000018444827webb-757x538

Julen närmar sig med stormsteg. Och det är hög tid att du gör upp en plan för din egen överlevnad. Här är tio bombsäkra tips. 

1. Lär av proffsen! I det här fallet: flygvärdinnorna. Höj inomhustemperaturen och dimma ljuset. Alla kommer att bli sömniga och loja och vilja dra sig undan för lite ensamtid och kanske till och med en tupplur om du har tur.

2. Förekom! Du vet att tant Ambrosia kommer att berätta den där anekdoten igen och att farbror Sixten kommer att dra sina skämt för tusende gången. Be tant Ambrosia dra storyn redan vid lunchtid och följ genast upp med farbror Sixtens vitsar så har du det gjort medan du har energi. Se umgänget lite som en arbetsuppgift: gör det jobbiga först

3. Lås in dig på toaletten med jämna mellanrum och glöm inte smartphonen. Ingen kan ifrågasätta att du sitter där inne en kvart i taget när det vankas så mycket mat. Passa på att djupandas.

4. Skaffa en livlina! Håll kontakten med en kompis under dagen. Skicka sms och emojis så får du utlopp för din frustration. Det kan ju också bli en rolig anekdot av hur gammelfaster fuskar i charader och hur lillebror vägrar ta av sig lurarna under middagen.

5. Erbjud dig att vara tomte! Då får du sticka i väg och ”köpa tidningen” eller ”tanka bilen”. Det kan också vara skönt att gömma sig bakom skägget en stund och vara någon annan.

Läs också:  11 julklappar du INTE önskar till dina barn i julklapp ››

6. Lek tysta leken. Med både barn och vuxna. Särskilt vuxna som klagar på att skinkan är för salt och att barnen är så bortskämda med alla julklappar nu för tiden.

7. Det här låter lite sorgligt, men: en vacker dag har barnen vuxit upp, gammelfaster ligger i graven och halmtomten är stukad. Då kanske du saknar kaoset och gnabbet. Att se saker i perspektiv kan göra att man uppskattar nuet även om det är lite hysteriskt.

8. Ge alla något i julklapp som de direkt kommer att försjunka i: ett IQ-test till brorsan, en stickbeskrivning till tant Ambrosia, en stjärnkikare till pappa. Vips så är alla upptagna med sitt och du får lite andrum.

9. Varje gång någon försöker dra in dig i ett samtal som du inte är så sugen på hänvisar du bara till någon annan. Till exempel: ”Nej, jag vet inte så mycket om hur det funkar när björnen går i ide. Men du, onkel X, kan ju en hel del om djur!” Sen glider du bara vidare till ett intressantare hörn av vardagsrummet.

10. Belöna dig själv! Vet du att du har ett tungt socialt pass framför dig är det bra att dela upp det i omgångar med en liten belöning efter varje del. Exempel: om du ska umgås 12 timmar med hela släkten så gör du något roligt var tredje timme. (Tips på belöningar: smit undan och buda hem nåt från en auktion, ät något icke-juligt, ring till en kompis, ta en promenad helt ensam, öppna en julklapp som du köpt till dig själv.)

Av: Viktoria Hansén
Foto: Istock