Lyckas med kanelbullar – 5 tips!
LOPPIs bloggare Linnea Seidel och systrarna Eisenmann bjuder på de tips som får dig att lyckas med kanelbullar!
Varma, fluffiga och smakrika. Kanelbullen är älskad av många, och därför förtjänar den såklart en egen dag. Visste du att kanelbullen bakades för första gången i Sverige på 192o-talet? Snart kan vi alltså även fira 100-årsjubileum för vår älskade kanelbulle!
Läs också: ”Världens bästa kladdkaka? Här är 11 recept du kommer älska!”
Vill du också fira med en hemmagjord kanelbulle idag? Då kan du välja och vraka nedan bland våra inspirerande mat- och bakbloggare Linneas Seidels och systrarna Eisenmanns kanonrecept. Här finns alternativ både för dig som vill göra klassiska kanelbullar, eller svänga ihop ett betydligt mer snabblagat alternativ.
Vill du baka vanliga kanelbullar idag? Då måste du bara prova systrarna Eisenmanns recept på kanelbullar som går under namnet ”Bättre än svärmors bullar”. Linnea Seidel, som driver bloggen Linneas skafferi, delar också med sig av sina åtta bästa tips för att lyckas med dina kanelbullar. Smaklig fika!
Läs också: ”5 snabba middagar under 30 minuter”
Lyckas med kanelbullar – Linneas bästa tips!
Baka med kall degvätska
”En mycket klok kvinna vid namn Maria lärde mig en gång att alltid baka på kall degvätska. Och jag har efter det alltid följt hennes råd. Jag tycker det är så himla smidigt att göra degen på kall vätska och sedan låta den jäsa på ett svalt ställe under natten. Sen på morgonen är det bara att baka ut. Självklart går det bra att låta degen jäsa i rumstemperatur också, då behöver den cirka två timmar på sig att jäsa.”
Snåla inte med jästiden…
”Låt degen jäsa länge, båda gångerna. Ibland har det hänt att något kom emellan den där degen eller plåtarna med bullar som väntar på att gräddas och aldrig blir väl bullarna så goda som då?”
…och inte heller med knådandet
”Arbeta degen väl. 10 minuter med maskin eller 20 minuter för hand.”
Smält inte smöret!
Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Smöret ska vara rumstempererat, inte smält.
Hejdå, bakduken
Täck gärna över din bunke med platsfolie istället för den klassiska bakduken.
Ytterligare tre tips för att lyckas med dina kanelbullar hittar du i Linneas blogg här!
Hastbullar – en snabb variant på kanelbullar! >>
Glöm lång jästid och utbak som resulterar i mjöl över hela köksgolvet. Hastbullar är som en snabb variant på kanelbullar och tar inte mer än en halvtimme att laga.
Gör en kanelbullepudding på överblivna kanelbullar >>
Har du, mot förmodan, kanelbullar över? Eller kanske ett gäng kanelbullar som blev lite för torra och behöver piggas upp? Då måste du prova systrarna Eisenmanns recept på kanelbullepudding!
Kanelbullesockerkaka, som kanelbullar utan jäst! >>
Enkelt, snabblagat och SÅ gott! Prova att baka Linnea Seidels fantastiska kanelbullesockerkaka om du helst bakar utan jäst.
Skorpor av gamla kanelbullar >>
Blev det bullar över från dagens fika? Ta till vara på resterna och gör kanelbulleskorpor som håller sig goda länge!