Recept: 3 varianter på hemmagjorda chips

Om du tycker att chips är bland det godaste som finns, då är du knappast ensam om det. Tyvärr är det som bekant inte allt för nyttigt eller hälsosamt, men genom att göra dem själv så blir de faktiskt nyttigare – och dessutom kan du njuta av helt nygjorda chips. En annan fördel med hemmagjorda chips är att du kan välja exakt den smak du vill, och dessutom mixa och kombinera kryddor för att skapa din egen favorit.  Här kommer tre goda recept på chips som du kan göra hemma.

Chips i Airfryer

Du behöver:

  • Potatis
  • Olja
  • Salt
  • Valfria kryddor

Gör så här:

  1. Tvätta av potatisen.
  2. Hyvla den med osthyvel eller mandolin.
  3. Lägg skivorna i en skål, och lägg i lite olja.
  4. Rör om så att alla skivor får olja på sig.
  5. Lägga skivorna i Airfryern. Lägg inte i för mycket, då blir de ojämnt tillagade.
  6. Tillaga på hög värme i cirka 15 minuter. Kolla till då och då.
  7. Salta och krydda chipsen så som du vill.

Chips i ugn

Du behöver:

  • 2 stora fasta potatisar, eller 6 mandelpotatisar
  • 2 matskedar olivolja
  • Salt och valfri krydda (örtsalt, dill, paprika, svartpeppar eller vinäger)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Tvätta av potatisen.
  3. Skiva den tunt med osthyvel eller mandolin.
  4. Lägg på hushållspapper så överflödig vätska sugs upp.
  5. Lägg på en plåt med ugnsplåtspapper.
  6. Ställ in i ugnen i ungefär 20 minuter.
  7. Ta ut och pensla varje skiva med olivolja.
  8. Salta och krydda skivorna.
  9. Ställ in i ugnen igen, i 10 minuter.
  10. Lägg skivorna på hushållspapper, tryck försiktigt för att få bort överflödig olja.

Chips i mikro

Du behöver:

  • 2 potatisar
  • 1 tesked rapsolja
  • Salt

Gör så här:

  1. Lägg ett bakplåtspapper eller en stor tallrik i mikron, på den runda plattan.
  2. Pensla med ett tunt lager olja.
  3. Tvätta av potatisarna noggrant, och torka dem ordentligt.
  4. Gör tunna skivor, till exempel med osthyvel eller mandolin.
  5. Lägg ut skivorna i mikron, men låt dem inte överlappa varandra.
  6. Strö över salt.
  7. Mikra i 5-9 minuter, tills de fått en gyllenbrun färg.
  8. Låt dem svalna innan du äter dem.

Hur länge skivorna behöver mikras beror på hur många de är, och vilken styrka mikron har. Om du har en mindre mikro kan du använda en vanlig tallrik, och ta en potatis åt gången. Är det bara en potatis så ska skivorna mikras ungefär 3-4 minuter.

Artikelbild: Envato.com

Läs också

  1. 5 middagstips hela familjen kommer älska
  2. 11 morgonrutiner som gör dig mer motiverad
  3. 10 tips för att underlätta nattningen
  4. 11 saker mammor bråkar om på nätet
  5. 11 sätt att säga NEJ utan att säga nej till ditt barn
/
stats