Laga hål på kläder enkelt – 3 tips och steg för steg med Filippa Rådin!

Så kan du laga hål på kläder - 3 tips och steg för steg

Har ditt barn också kommit in i åldern när hen titt som tätt kommer hem med hål på byxorna efter en dag på förskolan? Filippa Rådin visar hur du steg för steg snabbt och enkelt kan laga hål på kläder.

Barn i förskoleåldern leker med hela kroppen – och det i sig är ju helt fantastiskt. Vad som är mindre fantastiskt är miljösamvetet och ekonomin när man känner att man måste köpa nya kläder varje månad för att de befintliga går sönder. Vi frågade trebarnsmamman Filippa Rådin, om hon kunde visa oss hur man lagar barnens kläder och på så sätt förlänger livslängden på dem. Självklart kunde hon det!

Läs också: ”Så håller barnens kläder längre – Expertens bästa tips”

Genom att laga hål på kläder förlänger du livslängden på dem, vilket i sin tur gör att du sparar pengar och gör miljön en tjänst när du minskar på slit- och slängbeteendet.

I videon visar Filippa tre enkla sätt att laga hål på kläder. I det här fallet visar hon de tre metoderna på barnbyxor, men det går självklart att göra på alla sorters plagg och även kläder i vuxenstorlek.

Laga hål på kläder utan symaskin

Nej, du behöver faktiskt inte ens ha att göra med nål och tråd för att laga hål på kläder. I de flesta syberhörsaffärer och pysselaffärer finns idag påstrykningsbara lagningslappar att köpa. Välj lappar som matchar med byxorna (eller bryt av med en helt annan färg om du känner för det) och se till att plagget är rent och ligger plant på en strykbräda. Stryk sen på lapparna med strykjärn enligt anvisningarna på paketet. Även om det är hål bara på ena byxbenet kan det vara bra att stryka på en lapp som förstärkning även på andra byxbenet, så slipper du sätta dig och laga samma par byxor inom den närmsta framtiden.

Läs också: ”Plaggen du absolut inte ska köpa till dina barn”

Laga med egna tyglappar

Har du tygbitar hemma som du inte vet vad du ska göra av? Låt dem extraknäcka som lagningslappar! Köp hem Vliesofix och klipp ut lika stora delar av det och tyget, som täcker hålet på plagget. Stryk på Vliesofixet enligt anvisningarna på paketet på tygbitarna, och stryk sen på de Vliesofixförstärkta tygbitarna på byxorna. Förstärk gärna det hela med en sökerhetssöm längs med kanten på tyglappen.

Låt favoritfiguren titta fram i revan

Göm inte revan, utan gör en rolig detalj av dem istället! Ett roligt sätt att laga revor i kläder på är att låta barnens favoritfigur titta fram i revan. Välj ett tyg med barnens favoritfigur på. Klipp ut en bit som passar i revan med marginal, där figuren är placerad i mitten så att den kan titta ut ut revan (se videon ovan för att få mer visuell beskrivning). Klipp ut två remsor Vliesofix som båda är lika breda som tygbiten. Stryk på dem på tygbitens rätsida i ovan- och nederkant. Stryk sen på lappen på byxornas insida så att figuren tittar fram genom revan. Sy gärna en säkerhetssöm runt tyglappen för extra hållbarhet.

Lycka till med lagningen!

Filippa Rådin