Så håller barnens kläder längre – expertens bästa tips!

Ofta slängs barnens kläder in i tvättmaskinen av bara farten. Känner du igen dig? Följ Sheila ”Barnplaggsguiden” Arnells bästa råd på hur du tar hand om barnens kläder. Hon bjuder på knep som tar bort smutsfläckar och tipsar om knepet som gör att barnen kan ha kläderna längre. 

Hallå Sheila! Hur ofta ska jag tvätta barnens kläder?  
– Man ska tvätta dem när de är smutsiga, haha. Nej, men många plagg tvättas i onödan. Hur ofta tar man inte bara av barnen allt, slänger det i tvättkorgen och tvättar plaggen därefter? Ofta! Men, det bästa är att ta de där extra sekunder, kolla på kläderna, och bara tvätta det som är synbart smutsigt. Detta gäller såklart inte underkläder.

Hur ska de tvättas? 

– När det kommer till barnkläder har jag märkt att det mesta försvinner vid 60 grader, till exempel matfläckar, lerfläckar och avföring. Många plagg brukar det stå 40 grader på, ofta räcker det, men ibland måste man tvätta varmare, då brukar 60 grader gå alldeles utmärkt! För miljön är det bäst att tvätta så lite som möjligt, och så kallt som möjligt, så om det går, tvätta på 40 grader.

Läs också: Barnsandalerna du ska undvika! 

Kan kläderna göras rent på nåt annat sätt? Har du några knep?
– Det går såklart att vädra många kläder som barnen använder, till exempel strumpor brukar jag skaka och vädra ut, det gör att barnen kan ha dem några gånger till, även fleece, stickat och annat försöker jag vädra. Annars är det bra att minimera fläckar istället. Vi jobbar mycket förebyggande hemma, i alla fall när barnen var mindre.

barnplaggsguiden_tipsar

Har du några exempel på det?
– Ta av toppen vid matbordet, ingen tröja inget spill – på den i alla fall. Använd haklapp så länge det går. Eller gör som ovan! Ha skalbyxor i parken, som skyddar byxor eller strumpbyxorna under. Annars är det alltid bra att vara redo, ha servetter eller ännu hellre våtservetter, och vara snabb på fläcken. Om det inte går bort så brukar min älskling galltvål lösa alla problem, gärna den flytande varianten.

Kan jag köpa barnkläderna i en storlek för stora så de räcker längre? 

– Absolut, så länge det inte blir klumpigt och jobbigt så är det bra. Jag tycker det är fint att vika upp kläder, så om barnet kan röra sig ordentligt och det inte åker ner, så köp större.

Läs också: Så mäter du barnens fötter 

Ska jag välja kvalité framför kvantitet?
– Både ja och nej. Vissa plagg borde man absolut satsa på lite bättre kvalitet. Såna plagg som används mycket, till exempel trosor och strumpor samt pyjamas. Kvalitet behöver inte vara dyrare, kolla på plagget – vad är det för material? Köp 100% bomull, gärna eko, så har du ofta relativt bra kvalitet redan där. Och det finns billigt och bra hos kedjorna. Däremot så kan du köpa lite sämre material då och då, till exempel Alines Elsa-klänning. Det är ju skit egentligen (ur ett material perspektiv) men oj va mycket glädje.

Vilka plagg ska jag köpa billigare?
– När barnen är små växer de fort som tusan, då tycker jag du kan köpa bra kvalitet, men det kanske inte är den bästa tiden att investera i dyrare plagg, då du bokstavligen kommer se dem växa ur dem.
Även på förskolan går det en del kläder (när Ian pottränade… ojoj) Då köpte jag billiga leggings och toppar, det var ett smart drag. Även nu när barnen är ute i parken, när dom inte har överdragsbyxor kan det gå sönder lite här och där.

Läs också: Galon VS skalkläder – vad är bäst? 

Och vilka kläder är värt att lägga extra pengar på? 

– Alltid ytterkläderna. Det är värt att betala lite för, och även skor. Snåla inte på skor.

Tips på kläder och skor till barnen? Spana in Sheilas grymma recensioner här!

Recension: Skalbyxor
Recension: Vindfleece
Recension: Vårskor 

Läs också

  1. Barnplaggsguiden: 8 tips för att lyckas på loppis
  2. Barnkläder & genus – så tänker experten
  3. Så ser vagnen ut som ny igen – experten tipsar!