Barnsandalerna du ska undvika!

Dags att sätta fötterna i mjuka och sköna sandaler. Men vilka ska man välja till barnen? Och varför ska små barn inte ha öppen tå på sandalerna? Sheila ”Barnplaggsguiden” Arnell ger sina bästa tips. 

Hallå Sheila, nu är äntligen värmen här! Vilka sandaler passar små barn bäst? Varför?
– Det är svårast med små barn, för de säger inte till. Jag tycker det är otroligt viktigt att välja rätt sandaler när de är små, alltså inte sandaler som är väldigt öppna så att grus och smuts kan komma in. Risken annars är att barnet får sår för att det skaver. Se till att välja sandaler som skyddar foten, samtidigt som de ger bra stöd till den lilla foten. Jag gillar tygsandaler och lädersandaler, gärna med stabilt hälparti. Be om hjälp i butiken annars.

Läs också: Hjälp! Hur ska jag klä mitt barn? 

Och vad ska större barn ha för sandaler tycker du? 
– Här kan man verkligen välja exakt det som passar barnet, och ert egna behov. Är man mycket vid vatten och så vidare så är det kanske bra att ha sandaler med lite polyester eller plast. Men jag tycker att tygsandaler som tex dessa nedanför kan vara lika bra. Många gillar lite sportigare sandaler med två kardborreband över foten, de är sjukt smidiga att ha. Min dotter Aline gillar ballerina-modellen på sandaler. Jag med, de är lagomstängda, sitter bra på foten och är smidiga för henne att sätta på själv! Sen crocs! Hallå, alla som ogillar crocs, har inte haft ett par.

sandaler

Loke sandaler, Babyshop.se, 550 kr. 

sandaler-rosa

Vallby Cerise, Kavat.se, 599 kr. 

Hur vet jag vilken storlek barnen ska ha?
– Jag tycker det är bra att gå upp ca 0,7 till 1 cm på sandaler. Inte för mycket, för användningstiden är relativt kort, så räkna inte med att barnet ska växa in i skon, även om hen nog med all säkerhet gör det. Tips! Mät alltid foten stående.

Läs också: Så mäter du barnens fötter  

Vilka är dina favoriter bland alla sandaler som finns?
– Jag gillar två olika – ”birkenstock” eller den helt öppna sandalen, med två remmar över foten. Snabb, luftig och ofta väldigt skönt uppbyggd för foten. Nackdelen är att det är noll skydd för barnets fot, så det passar lite äldre barn bättre! Men ändå en favorit. Annars gillar jag verkligen täckta sandaler med lite småhål – de skyddar men luftar ändå. Och är såklart lite festligt söta. De ger bra stabilitet till foten och sitter bra på.

kavat_sandal

Bomhus, Kavat.se, 399 kr. 

superfit

Korkis sandaler Ocean, Babyshop.se, 329 kr. 

Plast eller skinn – vad föredrar du till barnen?
– Det beror helt på behovet! Plast är ju praktiskt, går att ha i vatten och gegg utan att de blir förstörda. Det kan även vara smart att låta barn bada med skor på, för att just skydda fötterna. Men personligen gillar jag det inte så mycket, plast andas inte, och det blir lätt varmt och blött kring barnens fötter. Men allt funkar i små doser. Jag föredrar lädersandaler, alt bomulls/tygskor. Lädersandaler andas och håller sig bra i både smuts och värme.

Läs också: Regn och rusk – så håller du barnen torra! 

Har sandaler något andrahandsvärde?
– Absolut! Sköt om skorna, torka av dem med jämna mellanrum, så kommer de vara fräscha. Det går även att tvätta flera skor i maskin, det är en bra sak att göra om man vill se till att behålla andrahandsvärdet. Flera märkessandaler går att sälja för 100-250 kr begagnade. Små barn – mindre slitage (ibland i alla fal!)

sandal_blommig

Ängsskär, Kavat.se, 499 kr. 

kavat_brun_sandal

Alstermo, Kavat.se, 699 kr. 

Tips på vårkläder och skor till barnen? Spana in Sheilas grymma recensioner här!

Recension: Skalbyxor
Recension: Dunjacka
Recension: Vindfleece
Recension: Vårskor 

Foto på Sheila: Sandra Rogers 

Läs också

  1. Galon eller skalkläder? Så klär du barnet rätt
  2. Barnkläder & genus – så tänker experten
  3. Så ser vagnen ut som ny igen – experten tipsar!