Regn och rusk – så håller du barnen torra!

Även om de allra flesta hade önskat sol och värme i maj stannar kylan och regnet kvar ett tag till i vårt avlånga land. Barnplaggsexperten Sheila Arnell ger sina bästa tips på grymma regnkläder till barnen. 

Hej Sheila, vilka regnkläder är bäst just nu?
– De som hållet tätt… hahah nej då. Men just nu så är jag väldigt förtjust i Kuling från Lekmer, Polarn =. Pyrets klassiker och danska märket Wheat. De gör väldigt fina, sobra regnkläder till ett bra pris.

Hur många uppsättningar behövs till barnen?
– Uppsättningar av regnkläder? Jag tycker personligen om att ha skalkläder och galon, men har man inte möjlighet att köpa båda så är det bäst att köpa bara skalkläder. Snåla inte då, utan köp några bra, annars så blir funktionen lidande, och då blir ditt barn blött.  Och kom ihåg att det inte måste vara det dyraste som är bäst.

Läs också: Hjälp! Hur ska jag klä mitt barn? 

Galonbyxor, jacka och stövlar. Vad mer behövs? Sydväst? Vantar i galon?
– Ja, galonvantar absolut! Det är galet bra, jag och även Aline är stora fans av galonvantar. Helst de utan foder, då jag upplever att det är lättare att bara dra på fingervantar under om det behövs. Sedan tycker jag personligen att skalkläder eller galonplagg med en bra luva är lika bra som en sydväst. Det är väldigt sällan barnen, i alla fall mina, är ute när det regnar så mycket att deras luva inte klarar det. Men sydväst är härligt, och vill man ha det så är den bara bra.
regn

Hur vet man hur mycket regn och vatten regnkläder verkligen tål?
– Det är bäst att börja med att kolla på plaggets vattenpelare. Det innebär hur stort tryck ett tyg klarar innan det börjar läcka. Så om man drar på trycket på ett område mer och mer, så läcker plagget tillslut. Enligt EU-standard får man kalla plagg för vattentäta om de har en vattenpelare på 2000mm (eller 2 meter). Min erfarenhet är att de flesta regnkläder börjar på ca 5000mm i vattenpelare. När det kommer till galon så är 5000 i vattenpelare bra, men när det kommer till skalkläder så tycker jag ofta att det är bra om det ligger högre, gärna ca 10 000, för sånna plagg används i fler väder, och slits ofta mer.

Har du tips på bra regnställ i budgetpris?
– Kuling, Celavi och Lindex tycker jag gör bra regnställ, som verkligen är prisvärda!

Läs också: Galon VS Skalkläder – vad är bäst? 

Och om det är okej att de är lite dyrare, vad ska man satsa på då?
– Då skulle jag rekommendera Reima, Didrikson, Polarn O. Pyret och Mini A Ture.

Har regnkläder bra andrahandsvärde?
Helt okej, inte som vinteroveraller, men det är heller inte samma prisklass. Sköter man sina saker fint så kan man ofta sälja för mellan 1/3- 1/2 av produktens inköpspris. Det är bra tycker jag!

Vilka gummistövlar är bäst?
– Åh va svårt! Jag har haft mycket Crocs till barnen när de var som minst. De väger inget, och är superbra, om man har den typ av fot, alltså inte för tjocka vader, för då passar de inte. Annars är jag ett stort fan av tretorn, både deras klassiker och modellen Wings.
Just nu provar jag även Kulings låga gummistövlar, de är väldigt popis här hemma.

Tips på vårkläder och skor till barnen? Spana in Sheilas grymma recensioner här!

Recension: Skalbyxor
Recension: Dunjacka
Recension: Vindfleece
Recension: Vårskor 

Foto: Istockphoto 

Läs också

  1. 8 saker om barnkläder som alla föräldrar bör veta
  2. Mät barnens fötter - så gör du!
  3. Barnkläder & genus – så tänker experten