Julrim – 6 knep till att bli proffs på att rimma

Skriva julrim

Klappar det mot jul? Då är det dags att lära sig de hemliga knepen till att få till riktigt bra julrim. Läs vår rimskola och bli proffset du alltid velat vara!

Att rimma faller sig naturligt för många, medan andra kämpar på. Här kommer några handfasta knep till att bli ett proffs.

Julrimtips nr 1: Tänk ut synonymer

Du ska inte avslöja vad som är i paketet. Ska du ge bort hörlurar behöver du inte hitta på något som rimmar på just det. Tänk istället ut synonymer till det du ska ge, och var lite lagom avslöjande.

Julrimtips nr 2: Plocka ut den sista stavelsen

Kanske låter “Julklappsrim” som ett långt och svårt ord att rimma på. Hemligheten lurar dock i den sista stavelsen – för det är bara den du egentligen behöver rimma på.

Vänta, vadå stavelse? Jo, alltså, alla vokaler i ett ord bildar en stavelse. Så i “julklappsrim” är det 3 stavelser: jul – klapps – rim. Den sista sista stavelsen är alltså “rim”. Och att rimma på ordet rim behöver ju inte bli lika svårt. Typ, sim, limm – men också långa ord som “Simsalabim”. 

Prova sätt en fler konsonanter på “im”. “Trim, stim” – tillslut hittar du kanske något som rimmar!

Julrimtips nr 3: Stuva om i meningen

Hittar du inget bra rim på ordet som kommer sist i din mening? Byt plats och stuva om i din mening. Försök sätta enkla ord sist i ditt julrim.

Julrimtips nr 4: Nödrim

Ett nödrim är ett rim som kanske i sammanhanget inte alls passade så bra, men som i alla fall rimmade. Nödrimmet kan ge en komisk effekt, så var inte rädd för att testa! Ditt julrim kanske till och med blir lite roligare?

Julrimtips nr 5: Använd ett rimlexikon

Du kan ju också googla rätt på ett rimlexikon. Ja, det är ju fusk… Eller?

Lycka till med dina julklappsrim önskar vi på LOPPI!

Foto: Rido/Shutterstock

Läs mer:

Nissedörr – lista på Nissebus 

Här skickar kronprinsessfamiljen en hälsning i advent