Regnkläder till barn: Så klarar ni ”blöt och lerig – säsongen”

Barn i regnkläder och gummistövlar, hoppar i en lerpöl

Denna artikel innehåller kommersiella länkar.

När vinteroverallen plötsligt är för varm, snön har smällt och förskolegården är täckt av vattenpölar och lervälling – då är regnkläder din bästa vän. Vi guidar dig till vårens bästa och mest prisvärda regnplagg till barnen.

Lager på lager, ull-underställ och skalkläder i all ära, men ibland behöver man gamla hederliga galonplagg som tål gyttja och ordentliga sjöar som barnen gärna badar i. Vi djupdyker i de mest vattentåliga regnkläderna på marknaden, häng med!

Regnkläder till barn: Fodrade regnställ

För kyligare dagar är fleecefodrade regnställ att föredra. Med dessa plagg håller sig barnen varma och torra under regniga och blåsiga dagar. Regnkläder i ett litet praktiskt esse.

Nordbjörn, fodrat regnställ

 

Märket Nordbjörn har regnställ i flera färger och mönster. Bra och fin kvalitet. Du hittar det här!

Didriksons Boardman, fodrat regnställ

Didriksons fodrade regnkläder ”Boardman” är en älskad klassiker som finns i ett brett utbud av prints och färger. Du hittar det här!

Nordbjörn, fodrat regnställ

För den yngre familjemedlemmen har Nordbjörn praktiska regnoveraller. Denna är fodrad, finns i olika färger och prints, du hittar det här!

Geggamoja, regnställ

Fint regnställ från Geggamoja. Finns i flera färger för 749 kronor

Didriksson, regnställ

Didriksson har ett brett utbud av fina regnoveraller som håller det minsta barnet torrt. Du hittar det här!

Regn: Gummistövlar

Blöta kalla fötter kan lätt förstöra en i övrigt bra klädsel. Här får du tips på stövlarna som är pricken över i:et vid regnväder.

Kavat, varmfodrad gummistövel

För dagar när det både är blött och kyligt är denna varmfodrade gummistövel från Kavat oslagbar. Den håller värmen även när det fortfarande ligger våt snö eller slask på marken. Du hittar dem här!

Nordbjørn gummistövlar med förstärkning

Klassiska gummistövel i svart. Stöveln har förstärkningar för att vara extra slitstark. Den har också mönstrad sula som ger bättre fäste på blöta underlag. Denna stövel kan köpas här!

Regn: Accessoarer

Nordbjørn, regnmössa & vantar

Så gulliga, du hittar dem här!

Detta fina och prisvärda set från Nordbjørn håller både huvud och händer torra när det regnar.

Regnställ ger frihet och leklust

Trots alla smarta funktionsytterkläder för barn så finns det väder- och lekutmaningar som bara de klassiska galonkläderna klarar. Därför står sig regnkläderna i utbudet av ytterplagg för barn sedan årtionden tillbaka. Regnkläder i galon innebär en frihetskänsla för både barn och föräldrar; eftersom man bokstavligt talat kan bada i vattenpölar och lera, för att sedan enkelt kunna spola av kläderna. I vårt skandinaviska omväxlande väder med skilda årstidsklimat är regnstället ett skyddande skal oavsett om det är kallt och behövs en overall under eller om det räcker med tunna bomullsplagg närmast kroppen en varm men blöt vårdag. Regnkläderna är helt enkelt ett måste i yttergarderoben för alla barn. Har man möjlighet så är det bra att ha både ett vanligt regnställ och ett fodrat att välja mellan.

Vad ska man tänka på när man väljer regnkläder till barnen?

Fundera över om barnet behöver ett fodrat eller ofodrat regnställ. Eller både och? Galonet blir väldigt kallt om det är kyligt i luften. Är det varmt kan det bli fuktigt inuti plagget och då finns det ingenting som suger upp fukten och galon andas inte. Därför kan det vara bra att ha ett fodrat regnställ när det är lägre temperaturer. Är det flera plusgrader är ett ofodrat regnställ bäst, men det är viktigt att materialet som barnet har närmast kroppen kan absorbera lite fukt och andas bra.

Var noga med att regnkläderna har svetsade sömmar och är helt vattentätt. Vidare kan det vara bra att fundera över plaggens olika funktioner och vad behoven är. Är det viktigt att plagget har justerbara hängslen, reflexer, avtagbar huva och utbytbara fothällor? Det finns galonplagg som är gjorda helt eller delvis i återvunnet material, så det kan vara värt att fundera på om det är viktigt. Titta också på slitstyrkan som finns angiven när du köper regnkläder, för att hitta din gyllene väg när det kommer till miljö vs. slitstyrka.

Vilken storlek ska man ha på regnkläderna?

Regnkläder är ofta väl tilltagna i storlekarna. Många är gjorda för att kunna ha ovanpå andra ytterplagg. Generellt ska man ju tänka att barnet ska ha den storlek som ligger närmst barnets längd i centimeter, det vill säga att ett barn som är 120 centimeter lång ska ha storlek 110. Men en del varumärken är större i storlekarna på just regnkläder så titta gärna efter deras egna storleksguider på respektive varumärkes hemsida om du handlar på nätet.

Hur tvättar man regnkläder?

I första hand bör galonplagg torkas av med en trasa eller spolas av under rinnande vatten. Det klarar man sig på länge. Behöver man absolut tvätta regnstället, för att det till exempel blivit väldigt smutsigt på insidan, så ska det göras enligt de specifika tvättinstruktionerna på lappen inuti plagget. Tvätta alltid regnkläderna med avigsidan ut och undvik skölj – och blekmedel.

LÄS MER:

Kenza släpper kollektion med barnkläder – se alla plagg här

Barnkläder till våren: 14 snygga plagg att spana in