Regnkläder till barn: Så klarar ni ”blöt och lerig – säsongen”

Barn i regnkläder och gummistövlar, hoppar i en lerpöl

Denna artikel innehåller kommersiella länkar.

När vinteroverallen plötsligt är för varm, snön har smällt och förskolegården är täckt av vattenpölar och lervälling – då är regnkläder din bästa vän. Vi guidar dig till vårens bästa och mest prisvärda regnplagg till barnen.

Lager på lager, ull-underställ och skalkläder i all ära, men ibland behöver man gamla hederliga galonplagg som tål gyttja och ordentliga sjöar som barnen gärna badar i. Vi djupdyker i de mest vattentåliga regnkläderna på marknaden, häng med!

Regnkläder till barn: Fodrade regnställ

För kyligare dagar är fleecefodrade regnställ att föredra. Med dessa plagg håller sig barnen varma och torra under regniga och blåsiga dagar. Regnkläder i ett litet praktiskt esse.

Lindberg Nordskog, fodrat regnställ

Märket Lindberg har regnställ i flera färger och mönster. Bra och fin kvalitet. Detta kostar 749 kronor här.

Didriksons Boardman, fodrat regnställ

Didriksons fodrade regnkläder ”Boardman” är en älskad klassiker som finns i ett brett utbud av prints och färger. Detta regnställ kostar 799 kronor här.

Kuling, fodrat regnställ

Kulings recycled regnställ finns i flera färger och mönster. Regnkläderna är tillverkade i återvunnet material och finns att köpa för 699 kronor här.

CeLaVi, fodrad regnoverall

För den yngre familjemedlemmen har CeLaVi praktiska regnoveraller. Denna är fodrad, finns i olika färger och prints, och kan köpas för 479 kronor här.

Regnkläder till barn: Ofodrade regnställ

När våren kommit längre och temperaturerna håller sig på några plusgrader kan det vara skönt med ett regnkläder utan foder. Då finns det många fina galonplagg att välja på.

Polarn O. Pyret, randig regnjacka

Varumärkets klassiska rand har i år kommit i en lila tappning på deras ofodrade regnjacka. Denna kan köpas för 499 kronor här.

Polarn O. Pyret, regnbyxor i lila galon

Matcha regnkläderna med de här lila galonbyxorna! Finns att köpa hos Polarn O. Pyret, för 349 kronor.

Polarn O. Pyret, regnjacka mörk marinblå

Denna klassiska stilrena regnjacka i mörk marinblå finns hos Polarn O. Pyret för 399 kronor.

Polarn O. Pyret, regnbyxor mörk marinblå

Regnbyxor i mörk marinblå från Polarn O. Pyret, som matchar med den marinblå galonjackan. Shoppa dem för 349 kronor här.

Petite Chérie Atelier Ava, regnställ

I en billigare priskategori för regnkläder finns fina från Petite Chérie Atelier. Finns i flera färger för mellan 249 och 279 kronor här.

CeLaVi, regnoverall

CeLaVi har ett brett utbud av fina regnoveraller som håller det minsta barnet torrt. Denna kostar 349 kronor och kan bli din här.

Regn: Gummistövlar

Blöta kalla fötter kan lätt förstöra en i övrigt bra klädsel. Här får du tips på stövlarna som är pricken över i:et vid regnväder.

Kavat, varmfodrad gummistövel

För dagar när det både är blött och kyligt är denna varmfodrade gummistövel från Kavat oslagbar. Den håller värmen även när det fortfarande ligger våt snö eller slask på marken. Klicka hem denna favorit för 450 kronor här. 

Polarn O. Pyret, randiga gummistövlar med förstärkning

Polarn O. Pyrets klassiska gummistövel i marinblått har nu även kommit i vårens färg: lila. Stöveln har förstärkningar för att vara extra slitstark. Den har också mönstrad sula som ger bättre fäste på blöta underlag. Denna stövel kan köpas för 349 kronor här.

Regn: Accessoarer

Polarn O. Pyret, sydväst / regnmössa

Matchande till Polarn O. Pyrets regnkläder i klassisk marinblå och vårens lila färg finns denna sydväst /regnmössa. Den kostar 179 kronor och är en bra investering.

Polarn O. Pyret, regnvantar

I samma regnserie som regnställ och sydväst finns också ett par regnvantar från Polarn O. Pyret i färgerna mörk marin och lila. Med dessa får du helmatchade och garanterat torra ungar! De kostar 149 kronor här.

Nordbjørn, regnmössa & vantar

Detta fina och prisvärda set från Nordbjørn håller både huvud och händer torra när det regnar. Det kostar 129 kronor och kan köpas här.

Regnställ ger frihet och leklust

Trots alla smarta funktionsytterkläder för barn så finns det väder- och lekutmaningar som bara de klassiska galonkläderna klarar. Därför står sig regnkläderna i utbudet av ytterplagg för barn sedan årtionden tillbaka. Regnkläder i galon innebär en frihetskänsla för både barn och föräldrar; eftersom man bokstavligt talat kan bada i vattenpölar och lera, för att sedan enkelt kunna spola av kläderna. I vårt skandinaviska omväxlande väder med skilda årstidsklimat är regnstället ett skyddande skal oavsett om det är kallt och behövs en overall under eller om det räcker med tunna bomullsplagg närmast kroppen en varm men blöt vårdag. Regnkläderna är helt enkelt ett måste i yttergarderoben för alla barn. Har man möjlighet så är det bra att ha både ett vanligt regnställ och ett fodrat att välja mellan.

Vad ska man tänka på när man väljer regnkläder till barnen?

Fundera över om barnet behöver ett fodrat eller ofodrat regnställ. Eller både och? Galonet blir väldigt kallt om det är kyligt i luften. Är det varmt kan det bli fuktigt inuti plagget och då finns det ingenting som suger upp fukten och galon andas inte. Därför kan det vara bra att ha ett fodrat regnställ när det är lägre temperaturer. Är det flera plusgrader är ett ofodrat regnställ bäst, men det är viktigt att materialet som barnet har närmast kroppen kan absorbera lite fukt och andas bra.

Var noga med att regnkläderna har svetsade sömmar och är helt vattentätt. Vidare kan det vara bra att fundera över plaggens olika funktioner och vad behoven är. Är det viktigt att plagget har justerbara hängslen, reflexer, avtagbar huva och utbytbara fothällor? Det finns galonplagg som är gjorda helt eller delvis i återvunnet material, så det kan vara värt att fundera på om det är viktigt. Titta också på slitstyrkan som finns angiven när du köper regnkläder, för att hitta din gyllene väg när det kommer till miljö vs. slitstyrka.

Vilken storlek ska man ha på regnkläderna?

Regnkläder är ofta väl tilltagna i storlekarna. Många är gjorda för att kunna ha ovanpå andra ytterplagg. Generellt ska man ju tänka att barnet ska ha den storlek som ligger närmst barnets längd i centimeter, det vill säga att ett barn som är 120 centimeter lång ska ha storlek 110. Men en del varumärken är större i storlekarna på just regnkläder så titta gärna efter deras egna storleksguider på respektive varumärkes hemsida om du handlar på nätet.

Hur tvättar man regnkläder?

I första hand bör galonplagg torkas av med en trasa eller spolas av under rinnande vatten. Det klarar man sig på länge. Behöver man absolut tvätta regnstället, för att det till exempel blivit väldigt smutsigt på insidan, så ska det göras enligt de specifika tvättinstruktionerna på lappen inuti plagget. Tvätta alltid regnkläderna med avigsidan ut och undvik skölj – och blekmedel.

LÄS MER:

Kenza släpper kollektion med barnkläder – se alla plagg här

Barnkläder till våren: 14 snygga plagg att spana in