Första advent 2023: Datum, firande och betydelse

Första advent 2023 är snart här!

Första advent är verkligen en signal på att julen närmar sig. Men när är första advent egentligen? Och vad betyder det? Här är allt du behöver veta om första advent 2023!

När är första advent 2023?

Första advent inträffar alltid den fjärde söndagen innan julafton. Detta kopplas till berättelserna i evangelierna om Jesu uppståndelse på en söndag efter hans korsfästelse. Dessutom markerar första adventssöndagen början på kyrkoåret. I år är därför första advent den 3 december.

När är andra advent 2023?

Andra advent är en vecka senare, den 10 december.

Tredje och fjärde advent är 17 december respektive 24 december.

Vad betyder advent?

Ordet ”advent” kommer från latinets ”adventus” som betyder ”ankomst” eller ”anländande”. Inom kristendomen refererar advent till perioden som leder upp till jul, och är en tid för förberedelse och förväntan inför julafton, och för många även firandet av Jesu Kristi födelse.

Varför firar man advent?

Det finns fem huvudsakliga anledningar till att vi firar advent. Här är dem:

  1. Förberedelse för jul: Adventstiden fungerar som en förberedelse inför julen, då kristna firar Jesu födelse. Denna period är en tid då man reflekterar över den andliga betydelsen av julen och förbereder sitt hjärta och sitt sinne för att fira traditionen.
  2. Förväntan och hopp: Advent är också en tid av förväntan och hopp. Det påminner de troende om Israels folks längtan efter en Messias och speglar kristnas förväntan på Kristi återkomst. Detta dubbla fokus på både Jesu första och andra ankomst är en viktig del av adventstidens betydelse.
  3. Andlig reflektion: Under advent reflekterar många över de stora teman som är förknippade med julen, såsom ljusets komma i mörkret, fred, kärlek och glädje. Det är en tid då många tar ett steg tillbaka från den kommersiella julruschen för att fokusera på andlig tillväxt och inre förnyelse.
  4. Gemenskap och tradition: Advent är också en tid då många kyrkor och familjer deltar i traditionella aktiviteter som att tända adventsljus, sjunga advents- och julsånger, och göra olika typer av välgörenhetsarbete. Dessa traditioner tjänar till att stärka gemenskapen och förmedla betydelsen av traditionen, speciellt för barn och nya generationer.
  5. Förväntansfull väntan: I en mer allmän bemärkelse kan advent även ses som en tid av väntan och förberedelse som inte enbart är begränsad till religiösa sammanhang. Många människor som inte nödvändigtvis identifierar sig med de religiösa aspekterna av julen (de flesta i Sverige) kan ändå uppskatta adventstiden som en lugn och mysig period, före julens festligheter.

Varför tänder man ljus på första advent?

Att fira första advent genom att tända det första adventsljuset i en ljusstake är vanligt. Men varför gör man det egentligen?

  1. Symbol för ljus i mörkret: Julen infaller i en tid av året då dagarna är som kortast och mörkret är som mörkast i många delar av världen. Att tända ljus är ett sätt att symboliskt föra ljus till detta mörker, vilket också kan ses som en metafor för Kristi ankomst som ett ljus i världen.
  2. Förväntan och förberedelse: Varje tändning av ett nytt ljus varje söndag under advent är ett steg närmare julen. Detta bygger upp förväntan och markerar tiden som leder fram till firandet av Jesu födelse.
  3. Biblisk symbolik: I kristen tro är Jesus ofta associerad med ljus. I Bibeln kallas han till exempel ”världens ljus” (Johannes 8:12). Adventsljusen är en påminnelse om detta och fungerar som en symbolisk gest för att välkomna det ljus som Jesus bringar till världen.
  4. Historisk tradition: Traditionen med adventsljusstaken har sina rötter i gammal tysk praxis från 1800-talet och har sedan dess spridit sig till många delar av världen. Ursprungligen kunde adventsljusstakar vara både enklare och mer komplexa än den nuvarande standarden med fyra ljus.
  5. Hopp och glädje: Ljusen är också en påminnelse om hopp och glädje som kommer med julen, en tid som för många är fylld av värme och gemenskap.

Julkalendern 2023 på SVT

SVT:s julkalender 2023 har premiär strax innan första advent, den 1 december 2023. Här är allt du behöver veta om årets julkalender ”Trolltider – legenden om bergatrollet” på SVT, inklusive handling, rollista och regissör.

Källor: SO-rummet, Nordiska Museet

Foto: Pexels