Följ med till förlossningen

Vad ska man använda för smärtlindring? Vad ska man ta med sig till förlossningen? Och hur ser det egentligen ut på BB? LOPPImagasin följde med barnmorskan Carina Rylander till förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus i Stockholm. Här är allt du behöver veta inför den stundande förlossningen. 

Annika Wiktorsson väntar sitt första barn. Det råder ett oväntat lugn i de långa korridorerna. Från något rum hörs ett dovt ljud och ibland kan man höra stegen från en barnmorska som går mellan patientrummen. Men tystnaden bedrar. Bakom de stängda dörrarna pågår nämligen livets mirakel. Här välkomnas varje dag 20 nya barn till världen.
Vi har fått följa med barnmorskan Carina Rylander till förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus. Det märks tydlig att hon älskar sitt yrke.

– En förlossning är det mest fantastiska som man kan få vara med om. Det är alltid en speciell känsla att kliva in i ett födelserum. Min roll som barnmorska är att stötta föräldraparet och att skapa lugn och trygghet. Jag ser mig själv framför allt som en stödperson som bistår och inte som ”förlösande” barnmorska.

Förutom sitt arbete på förlossningen så driver Carina Rylander även företaget Babyz Of Sweden, som ger coaching och profylaxkurser till blivande föräldrar. Under sina tio år som barnmorska har hon varit med och sett flera tusen barn födas.

– Jag tappade räkningen efter de första fem åren, säger hon skämtsamt och tillägger samtidigt:

-Men även om jag upplevt många födslar så är varje förlossning unik. Som barnmorska måste man alltid vara beredd på att hitta nya kreativa lösningar under varje förlossning.

 

Förra året föddes 113 593 barn i Sverige. Av dem föddes 6 816 barn här på Danderyds sjukhus.

 

8 bra saker att packa i BB-väskan

4   Kläder till dig själv

4 Kläder till barnet

4 Id-kort

4 Bindor

4 Kamera

4 Bilbarnstol till hemfärden

4 Morgonrock

4 Näringsriktiga snacks med massa kolhydrater

 

3 vanliga frågor: 


 

 1. Hur förbereder man sig bäst inför förlossningen?
 2. – Det är väldigt viktigt att man känner sig trygg i förlossningssituationen. Läs på om förlossningsförloppet så att du
  har god kunskap om vad som händer i din kropp. Öva på din andning. Gör gärna avslappningsövningar.
 3. Hur ska man hantera smärtan under värkarna?

– Jag gillar egentligen inte att använda ordet värkar utan föredrar att säga sammandragningar. Värkarna är ju ingenting negativt i sig. Det gäller att se det positiva – för varje sammandragning så kommer du lite närmare ditt barn. Vi barnmorskor finns där och leder dig genom förlossningsarbetet.

 1. Hur ska man veta vilken smärtlindring som är bäst?

– Det är stunden som avgör. Du behöver inte bestämma dig innan eller göra en plan utan ta hellre en sammandragning i taget. Om och när du är i behov av smärtlindring så hjälper vi barnmorskor till.

hjartljud foljmedpaforlossning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barnmorskan Carina Rylander lyssnar på bebisens hjärtljud.

lustgas forlossning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När toppen på värken är över kan man släppa lustgasen eftersom den smärtlindrande effekten finns kvar i cirka 30 sekunder.

gastol

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För att variera ställningarna under värkarbetet kan en gåstol vara bra att luta sig mot.

profylax foljmedpaforlossning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att vara avslappnad under förlossningen är viktigt. Annika Wiktorsson har gått en profylaxkurs för att lära sig att få en långsam och mjuk andning.

 

5 medicinska smärtlindringsmetoder
 • Lustgas
 • Ryggbedövning
(epidural)
 • Lokalbedövning
 • Paracervikalblockad, PCB
 • Pudendusblockad, PDB

 

5 icke-medicinska smärtlindringsmetoder
 • Bada
 • Massage
 • Sterila kvaddlar
 • Tens
 • Akupunktur

 

Text: Theresa Westermark

Foto: Petra Kyllerman