Bäst i test: Här är bilbarnstolarna som är säkrast för ditt barn!

Att välja rätt bilbarnstol är viktigt men kan kännas svårt. Inte bara ska stolen passa ens bilen, barnet ska också sitta bra. Det är lite olika när man kan byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol. Ofta sker det någonstans mellan 6 månader och 1 års ålder. Det är viktigt att barnet kan sitta bra i bilbarnstolen och att selen kan göras liten nog för att hamna i rätt höjd vid barnets axlar.

Test av 7 populära bilbarnstolar

1. BeSafe iZi Plus X1

+  Lång användningstid, god sittkomfort, har viloläge, mycket stabil montering

– Tar upp en del utrymme i bilen

Betyg: 9

BeSafe iZi Plus kombinerar hög maxvikt och rymlig sittyta med att kunna vinklas i 3 lägen, vilket ger bilbarnstolen en väldigt lång användningstid. Monteringen är inte den enklaste, och innehåller många moment. Men korrekt genomförd blir iZi Plus mycket stabil i bilen och tål daglig i- och urlastning utan att bli ruckbar. Den tar dock upp en del utrymme och passar mindre bra i små bilar.

Sittytan för barnet är bekväm och nackstödet kan justeras i höjd. Selvadderingarna har inbyggda magneter vilket gör att selen smidigt kan fästas åt sidan när man ska sätta i barnet. Selremmarna har viss tendens att vrida sig, vilket är iZi Plus främsta irritationsfaktor.

Vilolägen är mindre viktigt för äldre barn, men i övergången från babyskyddet kan de vara mycket uppskattade. Med tanke på hur länge stolen kan användas och vilka funktioner de har så är BeSafe iZi Plus X1 en mycket prisvärd bilbarnstol. Köp BeSafe iZi Plus X1 till lägst pris här.

2. Britax Swingfix i-Size

+ Vridfunktionen underlättar enormt när barnet ska sättas i eller tas ur bilstolen, enkel att montera, flera bra lutningslägen

– Väger mycket, kan kännas lite för stor för ett mindre barn när spädbarnsinlägget tagits ur

Betyg: 9

Britax Swingfix i-Size är en roterbar bilbarnstol som monteras med isofix. Med bilbarnstolen kommer ett nyföddinlägg, vilket gör övergången från babyskyddet smidigare. När inlägget är urvuxet finns det dock risk för att det uppstår ett glapp då stolen känns lite för stor utan. Sittytan är ombonad och stolen kan vinklas i 6 olika lägen.

Att stolen kan vridas är mycket användbart, och underlättar när barnet ska sättas i eller tas ur stolen. Det gör det också enklare att dra åt selen tillräckligt mycket. Vridfunktionen funkar väl, även om det finns viss risk för att sand och skräp fastnar i stolen efter en tid.

Eftersom Swingfix monteras med isofix är maxvikten endast 18 kg. Och som även är fallet med andra roterbara stolar så är benutrymmet begränsat. Utöver att man efter att stolen är urvuxen bör byta till en annan bakåtvänd bilstol så finns det få nackdelar med Britax Swingfix i-Size. Du hittar den till lägst pris här.

3. Axkid Minikid

+ Enkel att installera, rymlig sittyta, lätt att andra höjd på nackstöd och sele

– Kan inte vinklas under färden

Betyg: 9

Axkid Minikid är en mycket prisvärd, bakåtvänd bilbarnstol med en exceptionellt smidig montering. Minikid fästs i bilen med stödben, bilbältet och Axkids smarta, självåtdragande förankringsband. Det gör att stolen är smidig att flytta mellan olika bilar, samtidigt som den har den högre maxvikten om 25 kg.

Minikid kan inte vinklas under färden, så det är viktigt att med hjälp av lutningsbygeln framtill på stolen montera den med en vinkel anpassade både efter bilen säte och efter barnet. Detta så att barnets huvud inte faller framåt om det somnar under färden.

Klädseln är skönt vadderad. Axkid Minikid har ett nackstöd som justeras efter barnet när selen dras åt, så det alltid hamnar i rätt höjd. Det kan även låsas i olika lägen. Söker man en okomplicerad och trygg bilbarnstol med lång användningstid så är Axkid Minikid ett av de bättre köpen man kan göra. Bilbarnstolen finns att köpa här.

4. Britax Max-Way Plus

+ Okomplicerad bilstol, väl tilltaget ryggstöd, lång användningstid

– Inga vilolägen, ibland något svårjusterad sele

Betyg: 8

Britax Max Way är en klassisk bilbarnstolsmodell, känd för sin rymliga sittyta och långa användningstid. Bilstolen monteras med bilbältet, stödben och förankringsband. Banden kräver en del kraft när de ska dras åt, men därefter så sitter stolen helt stabilt.

Sittytan i Maxway är bekvämt ombonad. Bilstolen kan inte vinklas, och bör monteras med en vinkel anpassad efter barnets behov. Eftersom stolen har en låg vikt och ett kompakt format är den väl lämpad för små bilar.

Det kan hända att selen ibland tar emot när den ska dras åt. Då får man lirka lite för att lossa remmarna igen. Nackstödet är enkelt att justera i höjd, spärren kommer man åt från bilstolens baksida. Det bästa med Max Way är den höga maxvikten kombinerat med ett långt ryggstöd, som gör att de flesta barn får plats med att sitta bakåtvänt riktigt länge. Köp bilbarnstolen till lägst pris här.

5. BeSafe iZi Twist i-Size

+ Intuitiv montering, smart vridfunktion, flera vilolägen, bra sele med magnetfästen

– Ont om benutrymme för större barn, isofixarmarna kan krångla när de ska lossas

Betyg: 9

BeSafe iZi Twist i-Size är en mycket påkostad och därför också väldigt dyr bilbarnstol. Varenda detalj känns genomtänkt och monteringen är imponerande intuitiv. Med både ljud och färg informerar stolen om isofixarmar och stödben är korrekt installerade. Enda minuset är att isofixarmarna kan krångla när de ska lossas från fästena.

Stolen i sig är inte så stor, men det krävs en del utrymme i bilen för att iZi Twist ska kunna roteras. Det är väldigt bekvämt att så lätt, med en hand, kunna vända bilstolen mot bildörren när man ska sätta i eller ta ur barnet, speciellt med lite större och tyngre barn. Isofixmonteringen drar dock ned maxvikten och vridfunktionen innebär att benutrymmet är begränsat.

Själva sittytan är mjuk och bekväm för barnet, med flera ställbara lutningspositioner. Nackstödet är lätt att justera i höjd och selen har BeSafes smarta magnetfästen, så att remmarna enkelt kan hängas åt sidan. Vill du veta var du hittar stolen till lägst pris? Klicka då här.

6. Cybex Sirona i-Size

+ Välfungerande vridfunktion, påkostade detaljer, snyggt designad och lättvättad klädsel

– Vridfunktionen fungerar sämre ju längre barnet är

Betyg: 8

Cybex Sirona i-Size är en stilrent designad, vridbar bilbarnstol. Den monteras i bilen med isofix och användaren guidas med röda och gröna markeringar, så att installationen genomförs korrekt. Vridfunktionen är smidigt konstruerad och att stolen kan vändas mot bildörren är snällt mot förälderns rygg när barnet ska lyftas i. Det gör också att man kommer åt selen bättre.

Stolens klädsel har en mycket bra passform. Den med åksjukt barn uppskattar att stolsklädseln utgörs av flera delar. Då kan man enkelt ta loss och tvätta endast de textilier som fläckats ned.

Nackstödet och sele justeras med ett enhandsgrepp på Cybex Sirona. Det är uppskattat att selen har vaddering även på remmarna som går över barnets lår, då kan de inte skära in i benet. Cybex Sirona kan vinklas i sex olika positioner, så oavsett bilsätets skålning kan man hitta en bra och bekväm vinkel för det sovande barnet. Köp Cybex Sirona här.

7. BeSafe iZi Modular RF i-Size

+ Smidig storlek, lätt att installera, bekväm för barnet, justerbar bas

– Begränsad användningstid

Betyg: 8

BeSafes Modular-system innebär att man på en och samma bas först fäster babyskyddet, och därefter den bakåtvända bilbarnstolen. Användningstiden kortas av att i-Size innebär både en maxvikt och en maxlängd på barnet, men stolen i sig är rymligare än vad reglerna tillåter. Det är ett stort plus att Modular-basen kan förlängas. På så sätt kan man smidigt skapa mer utrymme för barnet.

Sittytan är bekväm med en tålig klädsel, som samtidigt relativt lätt kan tas loss och tvättas. Nackstöd och sele höjs på en och samma gång, med en spärr som sitter på nackstödets baksida.

Montering av BeSafe Modular görs säkert och smidigt. Basen fästs i bilen med isofix, och själva sätet klickas därefter i basen. Det här är en bilbarnstol man inte räds för att flytta mellan bilar. Överlag känns Modular väl genomarbetad, bland annat utrustad med BeSafes alltid lika praktiska magnetfästen i selen. Lägsta priset hittar du här.

Låt barnet sitta bakåtvänd så länge som möjligt

Det är fem gånger säkrare att åka bakåtvänd än framåtvänd i bilen, oavsett hur gammal man är. Men att barn sitter bakåtvända är mycket viktigare, då deras kroppar inte är starka nog för att hantera krafterna vid en kollision om de sitter vända framåt. Låt barnet sitta bakåtvänd så länge som möjlighet, gärna upp till 6 år.

Viktigt att veta om bakåtvända bilbarnstolar

En bilbarnstol kan monteras i bilen antingen med isofix eller med bilbälte, förankringsband och stödben. Bilstolens maxvikt påverkas av hur den monterats. Isofixstolar har generellt en lägre maxvikt på 18 kg, medan stolar monterad med förankringsband kan godkännas för 25 kg. Välj gärna en bilbarnstol som är Plustestgodkänd, då det borgar för god säkerhet i bilen.

Utöver egenskaperna ovan kan man även överväga vilka andra funktioner som är viktiga: ska stolen gå att rotera, behöver man kan vinkla till viloläge under färden och vill man kunna fästa bilbarnstolen på samma bas som babyskyddet?

 

Artikeln presenteras i samarbete med Pricerunner. Läs det fullständiga testet här.

Foto: Shutterstock

Läs också

  1. Köpa resevagn? 7 populära barnvagnar i stort test!