Höstlovet 2024: Det händer i din stad

Det händer i din stad på höstlovet

Hösten har gjort sitt intåg med friska vindar och färgsprakande träd, och snart är det dags för det efterlängtade höstlovet!

Men vad finns det egentligen att hitta på under denna lediga vecka? Oavsett om du letar efter aktiviteter för barn, spännande upplevelser för hela familjen eller bara något roligt att göra på egen hand, finns det gott om alternativ. Vi har samlat några av de bästa evenemangen och tipsen för att du ska få ett höstlov fyllt med minnesvärda upplevelser.

När är höstlovet 2024?

Årets andra halvår bjuder inte på många lov och röda dagar – därför blir höstlovet extra efterlängtat. Hela Sverige har höstlov samma vecka varje år, vecka 44.

2024 innebär det att höstlovet infaller sista veckan i oktober, närmare bestämt måndag 28 oktober – fredag 1 november. Sista skoldagen innan ledigheten är därmed 25 oktober.

Läs mer: 20 halloweenpyssel för hela familjen

Det händer i Stockholm på höstlovet 2024

Huvudstaden bjuder på en hel del aktiviteter denna lediga vecka. Nedan har vi samlat våra favoritaktiviteter.

Halloween på Gröna Lund

Gröna Lund pyntas med pumpor och öppnar grindarna till ett halloweenfirande med förtrollande och läskiga upplevelser för alla åldrar. Tivolit är öppet hela veckan och passar barn och vuxna i alla åldrar.

Junibacken

Nära Gröna Lund, på djurgården, hittar du Junibacken. Höstlovet på Junibacken ställer till med teaterupplevelser, sagotåg, lek i alla utställningar och förstås böcker i massor i barnbokhandeln, där man kan slå sig ner en stund i läshörnan. Junibacken håller öppet hela lovet och passar barn i alla åldrar.

Höstbio på Zita

Den mysiga biografen i Stockholm city har ett helt höstlovsprogram med film för alla åldrar. Perfekt för regniga höstdagar. Biografen visar filmer hela veckan och är anpassad för barn i alla åldrar.

Halloween i Hågelbyparken

Strax utanför Stockholm, i Hågelbyparken i Tumba, kan man smyga på spöken som gömt sig på spökkullen, lyssna på spökhistorier och utmana varandra i Halloween-bingo. Intill parken hittar man även Hågelby 4H gård som bjuder på en ryslig spökjakt och gos med djuren. Öppet hela lovet och passar alla åldrar.

Nordiska museet

Vad händer egentligen på det ståtliga museet efter skymningen? Det kan du uppleva under höstlovet, då du kan jaga bort skuggorna som lurar i hörnen. Museet har även öppet dagtid där du kan leka som på 1890-talet, lösa uppgifter och uppdrag tillsammans med hela familjen. Nordiska museet har öppet hela höstlovet och passar hela familjen.

Många museer i Stockholm håller extraöppet under höstlovsveckan – kolla museets hemsida för mer information.

Källa: Thatsup.se

Läs mer: Höstaktiviteter för barn – både inomhus och utomhus

Det händer i Göteborg på höstlovet 2024

Halloween på Liseberg

Under årets Halloween på Liseberg har en ruskig höststorm ställt allt på ända i parken. Nöjesparken utlovar skrämmande överraskningar och bus som passar hela familjen.

Alfons Åbergs kulturhus

Under hela höstlovet är det ”MysRys” på Alfons Åbergs Kulturhus. Varje dag bjuds det på sagoläsning där skådespelare och sagoläsare läser sagor på ett lagom läskigt och mysigt sätt i sann Alfons-anda. Kulturhuset styr även upp barnteater och barndisco. Passar barn upp till åtta år och kostar 115 kronor för barn och 145 kronor för vuxna.

Höstlov i Göteborgs botaniska trädgård

Bjuder höstlovet på härligt, krispigt väder är botaniska trädgården den perfekta aktiviteten. Tillsammans med pedagogerna kan hela familjen samla löv i alla möjliga färger och former, som i skaparverkstaden förvandlas till lyktor att ta med sig hem.

Göteborgs Naturhistoriska museum

Årets höstlovstema på Naturhistoriska museet är havets skogar. Bland annat kan man lära sig mer om ålgräs och nakensnäckor, prova att lyfta en fotbollssvamp och klappa koraller, en perfekt och lärorik aktivitet för hela familjen.

Göteborgs konstmuseum

välkomnar barn i alla åldrar för att fira höstlov i konstens anda. Här är olika skapande aktiviteter igång i den kreativa verkstaden, bland annat kan man tillverka sin egen läskiga ansiktsmask. För den som är modig är det flera dagar lagom läskiga ficklampsvisningar som passar barn från åtta år. Övriga aktiviteter på museet passar bäst för barn över fem år.

Källa: Thatsup.se

Läs mer: Höstpyssel för barn – 10 saker att göra med hela familjen

Det händer i Malmö på höstlovet 2024

Höstlov i Folkets park

Malmös Folkets park bjuder på massvis av roliga höstlovsaktiviteter för hela familjen. Bjuder Malmö på fint väder finns möjlighet att klättra, studsa och köra leksaksbil på lekplatsen eller utmana varandra i minigolf. Den 1 november anordnas dessutom rullskridskodisco.

Aktivitetscentret Funplays

Här finns det aktiviteter anpassade till hela familjen.  Här vill man att barn och unga ska få komma i rörelse genom bus och lek. Ta del av rutschkanor, studsmattor, bollhav, klätterställningar och massor av andra aktiviteter för alla åldrar. Aktivitescentret håller öppet hela höstlovet.

Malmö museum

Under höstlovet välkomnar man barn och familjer att skapa och experimentera tillsammans. Inspiration hämtas från någon av de pågående utställningarna och museet delar ut spännande uppdrag. Öppet tisdag till söndag, passar barn i alla åldrar.

Källa: Thatsup.se

Det händer i din stad under höstlovet

Har du inte vägarna förbi någon av landets största städer har vi samlat fler aktiviteter som arrangeras i andra delar av landet.

Halloween på Kolmården. Läs mer här. 

Eldveckan i Höga Kusten. Läs mer här. 

Höstlov i Uppsala med Pelle Svanslös och Halloweenbus. Läs mer här. 

Falu Koppargruva i Falun. Läs mer här. 

Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Läs mer här. 

Örebro slott förvandlas till spökstad. Läs mer här. 

Monstervecka på Karlborg fästning. Läs mer här. 

Spooky Skövde med spökbad. Läs mer här. 

Halloween på Borås djurpark. Läs mer här. 

Halloweencamp med spökskattjakt i Lidköping. Läs mer här. 

Höstlov i Järvsö med aktiviteter hela veckan. Läs mer här.

Läs mer: Barnvänliga resmål: Utflykter för hela familjen