Tre höstrecept som tar vara på pumpan.
Tre höstrecept som tar vara på pumpan. - Foto: Pressbilder/ Too good to go

Ta vara på hela pumpan – goda recept för hela familjen

Med Halloween runt hörnet är det många som kommer köpa hem pumpor att dekorera. Men pumpan kan också vara huvudpersonen i höstens godaste maträtter.


Hösten är kommen och till mångas besvikelse har också mörkret fallit över Sverige. För de som gillar läskiga filmer, kusliga dräkter och att karva pumpor är det däremot den bästa tiden på året.

Trots att pumpan aldrig blir så uppskattad som under halloween, lurar det ett verkligt spöke bakom den glada högtiden, nämligen matsvinnet. 

Sanningen är att det svenska folket slänger mat för mer än 14 miljarder kronor varje år, enligt Livsmedelsverket.

För att göra det hela lite mindre skrämmande har Too Good To Go tagit fram tre recept som både är goda och minskar matsvinnet runt halloween. 

MISSA INTE: Allt om Halloween 2024: Datum, ledighet och allhelgona

Fluffiga pumpapannkakor

Det behöver du:

  • 250 g pumpa (kokad, avsvalnad och mosad till puré).  
  • 2 ägg.
  • 4,5 dl vetemjöl.
  • 4,5 dl mjölk.
  • 1 msk socker.
  • 2 tsk bakpulver.
  • 1 tsk bikarbonat.
  • 1,5 tsk kanel.

Så gör du:

1. Skala och skär pumpan i små kuber.

2. Koka pumpakuberna i ca. 20 minuter.

3. Blanda ihop resterande ingredienser till en smidig smet. Tillsätt pumpan och mixa med en stavmixer till en slät smet.

4. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och stek pannkakorna i några minuter på vardera sida.

Förslag på toppings:

  • Lönnsirap.
  • Frukt eller bär.
Fluffiga pumpapannkakor. Foto: Pressbild/Too Good To Go

Insidan räknas-soppa

4 portioner

Det behöver du:

  • 2 schalottenlökar.
  • 1 vitlöksklyfta 500 g skalad.
  • Urkärnad pumpa.
  • Lite smör eller margarin.
  • 5 dl grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond).
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde.
  • Salt och peppar. 
  • 1 citron.

Så gör du:

1. Skala och finhacka lök och vitlök. Skär pumpa i bitar.

2. Fräs lök, vitlök och pumpa i matfettet i en kastrull på låg värme.

3. Tillsätt buljong och låt det koka i ca 15 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav, tillsätt grädden och koka upp.

4. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.

 Pumpasoppa. Foto: Pressbild/Too Good To Go

Ta vara på pumpan-bowl

2 portioner

Det behöver du:

  • 100 ml animalisk eller vegetabilisk mjölk.
  • 1⁄2 kopp kokt (och svalnad) pumpa.
  • 1 banan, skivad (kan vara fryst eller rumstempererad).
  • 1 urkärnad dadel.
  • 2 tsk pumpakrydda.
  • 1 tsk rå gurkmejarot.
  • 2-3 isbitar.

Så gör du:

1. Blanda alla ingredienser i en mixer och mixa på hög hastighet tills det blir slätt. Häll upp i en skål.

2. Ställ in skålen i frysen i 5-10 minuter. Detta kommer att skapa texturen och konsistensen av fryst yoghurt.

3. Garnera med valfria toppings och njut!

Förslag på toppings:

  • Krämig jordnötssmör eller mandelsmör. 
  • Pumpafrön. 
  • Nötter eller frön. 
  • Bananskivor eller äppelskivor.
Paumpabowl. Foto: Pressbild/Too Good To Go

LÄS MER:

Roliga motiv att karva i din pumpa – 20 tips till halloweenpysslet

Halloweenfest: Enkla efterrätter att bjuda barnen på

När ska barn gå bus eller godis 2024? Här är allt du behöver veta

/
/
stats