23 punkter för ett snällare 2018

Snart är det dags för ett nytt år och nya möjligheter att vara ditt bästa jag. Ta tillfället i akt och var ditt snällaste jag under hela 2018. LOPPI har inspirerats av Friends Snällkalender och listat 23 punkter som du och ditt barn kan genomföra tillsammans under året. På förskolan, i skolan eller på arbetsplatsen – de här punkterna kan spridas av alla för extra snällhet och glädje under året.

 1. SÄG HEJ
  Att säga hej till folk du möter skapar ett trevligare samhälle och gör folk glada, säg hej till någon du möter idag och se deras reaktion!
 2. SÄTT UPP EN LAPP
  Arga lappar om ludd i tvättstugan gör ingen glad. Sätt upp positiva lappar i trapphuset, i mataffären, på jobbet eller i klassrummet för att skapa en positiv stämning!
 3. VISA ATT DU TÄNKER PÅ NÅGON
  Vad är väl finare än att få veta att någon tänker på just dig? Visa dina nära och kära att de finns i dina tankar – skicka ett sms eller ring och säg det!
 4. LE MOT DE DU MÖTER
  I det gråa kalla vädret är det lätt att bita ihop och titta ner när vi rör oss utomhus. Men leenden smittar så trotsa vädret och le mot de du möter – du kommer garanterat få några leende tillbaka. Bonus: visste du att om du ler blir du lite gladare? Enkelt sätt att lura hjärnan!
 5. ÖNSKA ALLA DU TRÄFFAR EN BRA DAG
  Det är inte bara leenden som smittar – att visa omtanke skapar positiv stämning och atmosfär. I affären, på föris eller på gymmet, passa på att önska de du möter en fin dag.
 6. VISA OMTANKE GENOM ATT LYSSNA
  Fråga de i din närhet hur de mår och vänta på svaret. Att fråga genuint är ett enkelt sätt att se dina medmänniskor och det kan vara skönt när någon vill veta på riktigt och inte bara väntar på ett ”bra, själv?”
 7. STÖTTA NÅGON SOM BEHÖVER DET
  Har du någon i din närhet som verkar behöva lite avlastning? Erbjud dig att hjälpa till, gå ut med hunden, hjälpa till med läxorna, laga mat eller kanske ta en promenad med barnvagnen.heart-hands
  Läs också – 7 saker att tänka på om du vill ha självsäkra barn ››
 8.  LYFT FRAM POSITIVA EGENSKAPER
  Försök se bortom negativa sidor hos personer i din omgivning och fokusera på det positiva. Se också till att berätta om de positiva sidorna för dem – det kan stärka deras självkänsla!
 9. SKAPA DIN DRÖMDAG
  Var snäll mot dig själv och ha en dag för dig själv. Tänk på saker som får dig att le och gör sånt du blir glad av
 10. GE EN PRESENT TILL BREVBÄRAREN
  Det är kanske en person du inte tänker på så ofta men som finns där och ger din post varje dag. Häng ut en liten present vid dörren till nästa gång hen kommer!
 11. LÄR NÅGON NÅGOT NYTT
  Att dela med sig av kunskap är grymt och alla är vi grymma på något! Vad kan du som någon i din närhet inte kan? Ett nytt språk, att stå på händer, hur pysslar något eller ett mammaknep deluxe?
 12. LÄMNA ETT SNÄLLT BREV
  Ta dig tid och skriv ett meddelande i ett gammaldags brev, posta det sen eller lägg det direkt i deras brevlåda. Visst är det kul att få ett ”vanligt” brev bland alla räkningar? Och ännu roligare när det är ett snällt meddelande i brevet.brev-barnmamma


  Läs också – 9 saker att säga till dina barn varje dag ››

   

 13. TACKA NÅGON SOM UNDERLÄTTAR DIN VARDAG
  Säg tack till någon i din närhet som ofta hjälper dig och gör dina dagar lite lättare. Den snälle busschauffören, en lärare, en medarbetare eller din partner.
 14. BIDRA TILL EN NY VÄNSKAP
  Tänk på de i din närhet och fundera på om det finna några som skulle ha roligt tillsammans. Presentera dem för varandra! Kanske leder det till en ny vänskap?
 15. GÖR NÅGON DU INTE KÄNNER EN TJÄNST
  Ha en dag där du tar ett steg tillbaka och gör något extra för folk du inte känner; släpp före någon i kön, håll upp en dörr eller erbjud din plats på bussen till någon som ser ut att vilja vila en stund. Oväntad omtanke från medmänniskor kan göra någons dag!
 16. LÄMNA EN SNÄLL ÖVERRASKNING
  Slå in din favoritbok, en chokladask eller en trisslott och lämna på lekplatsen, busstationen eller någonstans. Skriv en lapp med ”Till dig som hittar denna!” och räkna med att du gör en medmänniska lite gladare.
 17. GÖR NÅGONS DAG
  Tänk på någon du tycker om – skriv ner tre saker du vet att personen uppskattar – försök genomföra listan under dagen. Hur glad blir man inte om någon tar sig tid och energi och köper hem chokladen du älskar, tappar upp ett bad med extra mycket bubblor eller lagar din favoriträtt?
 18. FYLL EN ASK MED KOMPLIMANGER
  Skriv ner komplimanger och inspirerande ord på små lappar och lägg ner i en ask. Placera sedan asken i klassrummet, hemma eller på arbetsplatsen. Perfekt att plocka upp en lapp när man känner att man behöver en liten boost. Ibland räcker det med att få höra ”Du är bra!” för att få lite glädje.
 19. VÅGA FRÅGA
  Hur mycket vet du egentligen om din kollega, chef eller klasskompis? Passa på och fråga någon lite mer än det vanliga ”haft en bra helg?” – alla människor bär på historier och ni kanske har mer gemensamt än vad du tror!
 20. SÄTT DIG BREDVID NÅGON NY
  Byt plats på lunchen, fikat eller mötet och sätt dig bredvid någon du inte brukar sitta bredvid. Fråga om det är okej att du sätter dig där och prata lite med den du sätter dig bredvid.barn

  Läs också – 5 saker du INTE ska säga till ditt barn ››

   

   

 21. PEPPA DIG SJÄLV
  Grym i köket, en fena på att sticka eller bäst på att lyfta tungt på gymmet? Skriv ner saker du är bra på och påminn dig själv om dem innan du somnar på kvällen. Alla behöver en boost – även du.
 22. ÅTERUPPTA KONTAKTEN
  Har du någon som du inte pratar med så mycket längre? Vet du inte riktigt hur det kom sig att ni hördes mindre och mindre? Hör av dig och se om ni kan ta upp kontakten på nytt! Det kan vara en gammal vän, en kollega du trivdes med på ditt förra jobb eller en släkting. Sträck ut handen och se om de tar den.
 23. ERBJUD EN HJÄLPANDE HAND
  Någon som kämpar med barnvagn på bussen, har ett skrikande barn i kön eller bara allmänt ser ut att behöva hjälp? Fråga dem om du kan hjälpa och ge dem ett handtag. Även om de säger nej värmer det att någon faktiskt erbjuder sig.

Vad är Snällkalendern? 
Snällkalendern var Friends julkalender 2017 – en kalender som utmanar till att göra något snällt varje dag hela vägen fram till julafton.  Friends utbildar förskolor, skolor och idrottsföreningar i förebyggande och främjande arbete mot mobbning och diskriminering.  Allt överskott från försäljningen gick till Friends viktiga arbete mot mobbning och alla barns rätt till en trygg och jämlik uppväxt.