Ny studie: Barn får mildare symptom på coronaviruset än vuxna

Det rådande coronaviruset har slagit till mot världen och enligt statistik är det framförallt den äldre befolkningen som drabbas hårdast. Men barn kan också bli smittade. Skillnaden är att barn verkar få mildare symptom än vuxna, enligt en ny kinesiskt studie. 

Enligt Folkhälsomyndigheten är vanliga symptom på coronaviruset både feber och hosta. Däremot kan även lindriga symptom som snuva och halsont förekomma hos den som har blivit smittad.  För barn är symptomen dock annorlunda, det visar en ny kinesisk studie framtagen av the Chinese Center for Disease Control and Prevention.

I studien har forskarna granskat symptomen på de som har blivit sjuka i coronaviruset och behandlats i staden Wuhan, där covid-19 har sitt ursprung. Undersökningen visade att det skiljer sig mellan barn och vuxna då barn får mycket lindrigare symptom.

Barns symptom på covid-19

I samband med studien undersökte man 1 391 barn. Dessa barn hade antingen milda symptom på smitta eller hade umgåtts med en person som var smittad. Av alla dessa testades 171 barn positivt för coronaviruset men symptomen mellan dem skiljde sig. Cirka 15,8 procent av barnen hade inga symptom alls medans 41,5 procent hade feber någon gång under sjukdomens förlopp.

Av de barn som hade symtom var dessa vanligast:

Hosta  – 48,5 %

Halsont – 46 %

Hjärtrusning – 42 %

Feber – 41,5 %

Andfåddhet – 28,7 %

Slutsatsen av studien var alltså att barnen antagligen får mildare symptom. Enligt forskarna får barnen ett brett spektrum av olika symptom på coronaviruset till skillnad från vuxna som smittas. De betonar också vikten av att ta hänsyn till detta när vi utvärderar smittorisken bland och via barn och unga.

Ring vårdguiden!

Om du misstänker att ditt barn har symptom på coronaviruset ska du vända till dig 1177.se eller ringa till Vårdguiden för mer information!

Foto: George Rudy/Shutterstock.com

Läs också: VAB och coronavirus? Det här behöver du veta som förälder

I dessa coronatider kan det vara svårt att att bibehålla lugnet när alla andra runt omkring en blir allt mer stressade. Därför har vi listat några råd på hur du ska tänka för att bli mindre orolig! Se mer i videon nedan.