Josefines båda söner fick Diabetes 1: ”De är mina hjältar”

Båda Josefines söner har fått Diabetes 1

När sonen Elian fick diagnosen Diabetes 1 blev Josefine Aamodt chockad och ledsen, men i efterhand tänker hon att hon inte hade en aning om vad sjukdomen skulle komma att innebära för familjen. Tre år senare kom nästa kalldusch – även sonen Eskil hade drabbats. LOPPI har pratat med diabetesmamman om sjukdomen som kan förändra allt för en familj.

Den 14 november, var det Världsdiabetesdagen – en FN-dag som med syfte att uppmärksamma alla människor som lever med, eller riskerar att bli sjuka i, diabetes. Att människor drabbas av diabetes händer runt om i världen, och sjukdomen sätter klorna i människor i alla åldrar. Sjukdomen är såklart tuff även för vuxna, men för många av oss hugger det lite extra i hjärtat när det är barn som insjuknar. I familjen Aamodt nöjde sig inte sjukdomen med att sätta klorna i ett av barnen, utan två. Trots att det gått några år sen Josefine Aamodts äldste son Elian fick diagnosen minns hon det tydligt.

– Han hade magrat en del, var mer slapp än vanligt. Sista helgen var barnens farföräldrar barnvakt, och Elian började dricka kopiösa mängder vatten. De nämnde diabetes, och efter att vi googlat tänkte vi ’ja, det har han ju!’. Så vi åkte till läkaren samma dag.

Familjen bor i Norge och väl hos fastläkaren, som är liknande husläkare i Sverige, tog det inte lång tid innan diagnosen var satt. Diabetes 1.

– Läkaren såg direkt på ett urinprov att sockret läckt ut och givit högt utslag. Han bad oss packa väskan och köra direkt till sjukhuset.

De första känslorna var chock och sorg. Sjukdomen skulle aldrig gå att bota. Men samtidigt beskriver Josefine att de inte förstod vidden av det hela då. Kanske var det också därför reaktionen blev ännu värre i år, när familjen fick veta att även lillebror Eskil drabbas av sjukdomen.

Läs också: ”Så hanterar vi barnens oro – barnpsykologen svarar”

Diagnosen Diabetes 1 kastade omkull vardagen

– Han hade börjat kissa extra mycket och blöjorna blev tunga när han sov. Han kissade igenom i sängen flera nätter på rad. Jag tog ett blodsocker i hans tå, och mätaren visade high. När vi förstod bröt vi ihop. Känslorna var mycket värre. Vi hade tryggheten i allt vi kunde om sjukdomen, men också sorgen över allt vi nu visste om sjukdomen…

För Elian och Eskil är det just nu sticken från sensorer och pumpnål som de uttrycker som de jobbigaste med sjukdomen. Det är sticken som gör ont. Sensor behöver de byta en gång i veckan i bästa fall, och pumpen var tredje dag.

– Eskil som är så liten tror nog att pojkar i vår familj har nålar på kroppen… Elian märker ju hur mycket mer han behöver ta hänsyn till om han jämför med vänner. Han behöver äta om natten med klagar sällan. De är verkligen mina hjältar!

På vilka sätt har sjukdomen förändrat livet i er familj?

– Det är nästan enklare att förklara det lilla som inte har förändrats. Allt förändras! Speciellt nattsömnen, vi är alltid trötta föräldrar tyvärr. Det är ett jobb dygnet runt.

Som föräldrar till barn med diabetes måste Josefine och hennes man Eivind bland annat alltid kvalitetskontrollera att alla maskiner de använder för att vårda barnen fungerar. Att det alltid finns batterier hemma, att rätt mat kan serveras snabbt ,att alltid räkna kolhydrater och ge insulin vid mat.

– Elian, som är stor nu, måste alltid rapportera hem om han är borta. Får jag inte svar på sms eller telefon blir jag så orolig att jag kastar mig i bilen och åker dit barnet är. Oron är extrem.

Den största skillnaden på livet före och efter diagnoserna tycker Josefine är nattsömnen. Alla nätter är upphackade, och familjen sover inte en enda natt utan alarm på både högt och lågt blodsocker.

Vill få fler att prata om diabetes

För Josefine är det viktigt att sprida ordet om sjukdomen och livet som förälder till barn med diabetes. I sin blogg skriver Josefine öppenhjärtigt om vardagen med barnens diabetes. I höstas drog hon även igång poddserien Barndiabetespodden med bloggkollegan Alexandra Bylund.

– Jag vill stötta föräldrar som precis fått diagnosen på sina barn, slå ihjäl myter och förhoppningsvis bidra till att det kommer in mer pengar till forskning kring sjukdomen. Jag möter ett enormt gensvar. Många skriver och berättar hur kunskapen de fått genom bloggen gör riktig skillnad i vardagliga situationer. Det värmer!

Vad kan man göra som närstående till en familj med barn som har Diabetes 1?

– Våga fråga om de önskar avlastning, och jag gissar att familjen önskar sig nätter med barnvakt så att de kan få sova. Våga lära dig om sjukdomen! Men ha respekt för att den är individuell. Även om man vet om en familjs upplevelse av sjukdomen så kan en annans vara helt annorlunda. Informera gärna om mattider om ni bjuder in till kalas eller middag. Det är förmodligen viktigare än du tror när middagen faktiskt serveras då man alltid behöver planera mat och ligga steget före. I alla fall i vår familj.

 

Vill du läsa mer om Josefine och familjens vardag? Missa då inte hennes blogg här, hennes instagramkonto @josefine_aamodt och podden Barndiabetespodden.

 

Vad är Världsdiabetesdagen?

Dagen har funnits till sen 1991, och 2006 lyfte FN för första gången diabetes som ett hot mot den globala hälsan, vilket är första gången en sjukdom som inte kan smitta får den statusen. Att diabetes klassas som ett så stort hot är som att befästa det faktum att diabetes ökar anmärkningsvärt snabbt.

 

Missa inte kommande nyhetsbrev, fyllda med tävlingar, recept och inspiration. Anmäl dig här!

Få unika erbjudanden, massor av tävlingar och bra deals till din e-post – varje vecka. Signa upp dig på LOPPI:s nyhetsbrev. Det är helt gratis och du väljer själv om du vill avsluta din prenumeration.

Namn

E-post

Lämna följande fält tomt

Läs också: Urinvägsinfektion hos barn måste behandlas omgående