Humlestick: Kan man bli stucken av en humla?

humla-blomma

Under sommaren finns det mycket roligt att se fram emot – insekter är kanske inte en av de sakerna. Om man har otur kan man stöta på på en arg humla som lämnar ett svidande avtryck på huden. Frågan är om humlor sticks? LOPPI har tagit reda på svaret.

Humlor: Bränns eller sticks de?

Känslan av ett humlestick kan upplevas brännande och ger ofta en intensiv smärta på huden. Men, precis som med getingar och bin så sticks faktiskt humlor med sin gadd. Att humlor bara bränns är alltså en myt! Myten kan ha uppkommit eftersom humlans gadd är relativt gömd i humlans ludna päls och kan vara svår att se för blotta ögat. Efter att du har blivit stucken av en humla går det att se stickhålet, och ibland sitter även gadden kvar.

Sticks alla humlor?

Alla humlor sticks faktiskt inte, det är nämligen bara honor som har en gadd. Hanar saknar gadd och kan därmed inte sticka människor. Detsamma gäller för getingar – risken att bli stucken är alltså 50/50!

Vad ska du göra om du blivit stucken av en humla?

När du får ett humlestick sprutar humlan in ett gift i huden med hjälp av sin gadd. Gadden är spetsig och ibland kan den sitta kvar i sticket. För att lindra smärtan är det därför viktigt att snabbt ta bort gadden med en pincett, annars kan giftet fortsätta att sippra in i huden efter att humlan har flugit iväg. Om du saknar pincett kan du prova att skrapa bort gadden med nageln.

Så lindrar du ett humlestick

  • Kyla lindrar smärtan – prova att lägga en inlindad isbit på stickhålet
  • Badda med alsolsprit eller alsolgel
  • Applicera en kräm som innehåller hydrokortison
  • Om du är allergisk kan du köpa receptfria antihistamintabletter på apotek

Därför behövs humlor

Humlan är en viktig pollinerare av blommor och växter och är oftast inte så aggressiva av sig. Under en flygtur kan humlor pollinera upp till 400 blommor! Om du är rädd för att bli stucken är det bäst att låta humlorna få vara ifred, istället för att vifta med armarna.

Artikelbild: Krzysztof Niewolny / Unsplash