Dödlig svamp växer i Sverige – ser ut som champinjon

På många håll i landet poppar svamparna upp efter en lång och regnig period. Plocka svamp är ett roligt nöje för hela familjen – men har du koll på vit flugsvamp?

Att plocka svamp är ett roligt nöje för både stora och små. Många av dem har roliga namn och spännande utseenden! Är du en ovan svampplockare ska du bara hålla dig till svampar som inte går att förväxla med giftiga svampar. Därför ska du inte gå ut för att plocka champinjon – för dess förväxlingssvamp är Sveriges absolut giftigaste svamp: vit flugsvamp (på latin: Amanita virosa).

Läs också: 6 giftiga blommor du INTE vill sätta i barnens midsommarkrans

Vit flugsvamp är dödligt giftig

Vit flugsvamp är så pass giftig att det är den svamp som står för de allra flesta dödsförgiftningar om året – i världen. Många av våra giftsvampar i Sverige smakar illa, ser konstiga ut och är enkla att känna igen. Men vit flugsvamp är ett ruskigt undantag. Med sin vita hatt, vita fot och vita strumpa är den lätt att förväxla med en helt vanlig champinjon (som inte har någon “strumpa”). Så pass enkel är den att förväxla med champinjon att det inte är ovanligt med larm om förgiftningsolyckor några gånger om året.

Den vita flugsvampen innehåller ett gift som heter amatoxin som angriper lever, njure, hjärta och tarmkanalens slemhinnor. Det kan i värsta fall leda till döden eller att den förgiftade behöver en ny lever.

Tecken på svampförgiftning av vit flugsvamp:

  • Kraftig smärta i magen
  • Kräkningar
  • Törst
  • Diarré

Symtomen brukar komma efter 4 timmar men kan komma så långt som 48 timmar efter intaget. 

Källa: Svampkonsulent

Så behandlas förgiftning av vit flugsvamp

Förgiftning av vit flugsvamp kräver omedelbar vård. I första hand behandlas det med tarmtömning och med intag av aktivt kol. Det kan dock bli aktuellt med levertransplantation.

Misstänker du att du blivit förgiftad? Ring 112.

Bild: Så här ser vit flugsvamp ut

Bild på vit flugsvamp som sticker upp ur mossan.

Vit flugsvamp trivs i fuktig mossa. Foto: Ingrid Pakats / Shutterstock

Vit flugsvamp trivs i mossa och trivs både i barrskog och bokskog. Hatten känns något klibbig och skivorna under hatten är helt vita. Skär du itu den är köttet också vitt genomgående. Hatten kan bli något gul ju äldre svampen är. 

Vit flugsvamp på engelska 

Vit flugsvamp har ett betydligt mer varnande namn på engelska: destroying angel. 

Så undviker du att plocka vit flugsvamp

Ska ni ut på svampplockartur med familjen är regeln mycket enkel: plocka helt enkelt inga vita svampar. Ha alltid med dig en bra och uppdaterad svampbok och ta gärna med dig någon som är lite mer van svampplockare om du är osäker!

Artikelbild: Jonas Vegele / Shutterstock / Pexels

Läs också

  1. Forskare: Krypande barn påverkas av damm och smuts
  2. Så undviker du sommarens faror - LOPPI:s olycksguide!
  3. Höstterminen 2021: Terminsstart & datum för skollov