7 knep som får ditt barn att äta mer frukt och grönsaker

Barn äter grönsaker

Livsmedelsverket rekommenderar barn mellan fyra och tio år att äta runt 400 gram frukt och grönt per dag. Det motsvarar två frukter och två rejäla nävar grönsaker. Men i ärlighetens namn, det är inte superlätt att få barn att äta mer frukt och grönsaker.

Med en stressig vardag och barn som matvägrar så kan det bli en del matkrångel. Ofta är tyvärr nya frukter och grönsaker boven i dramat. Vi har listat 7 knep som förhoppningsvis får ditt barn att äta mer frukt och grönsaker.

Skicka med frukt till skolan

De flesta förskolor har fruktstund i samband med exempelvis läsning. Ta tillfället i akt och skicka med en frukt som barnet äter under den stunden. Då får ditt barn in vanan och får i sig åtminstone en frukt om dagen.

Låt grönsakerna agera förrätt

När grönsakerna ligger vid sidan av potatisen och köttbullarna, är det kanske inte så konstigt att de faller i glömska. Genom att servera grönsakerna först och sedan huvudmåltiden är det oftast lättare för grönsakerna att slinka ner då det inte finns något annat som stjäl uppmärksamheten. Det fungerar lika bra att ge barnet stavar av gurka eller morötter medan du lagar maten. Utnyttja hungern!

Läs också: “Barn med dålig matlust? 8 tips för att öka matglädjen hemma!”

Frukt till efterrätt

Frukt är kanske inte godis, men det är i alla fall ofta sött. Ge ditt barn fruktsallad eller ett fruktspett till efterrätt. Vi lovar att det kommer uppskattas!

Gör grönsakerna osynliga

Blanda ner grönsaker och rotfrukter i maten. Riv exempelvis ner morötter eller vitkål i köttfärssåsen eller grytan.

Läs också: “Forskning: Så kan du förebygga matallergi hos barn”

Var kreativ för att få barnet att äta mer frukt och grönsaker

Skär frukten eller grönsakerna i roliga former och ge dem namn. Morötter som skurits till slantar blir plötsligt ”guldpengar” och broccoli som skurits upp som små träd förvandlas till ”djungelträd”. Helt plötsligt blir det lite roligare att äta mer frukt och grönsaker!

Föregå med gott exempel

Försök att äta samtidigt som ditt barn. Genom att visa att du gärna äter grönsaker (och att det faktiskt är gott) ökar det chansen att även ditt barn gör det.

Läs också: “Hjälp mitt barn äter bara korv”

Ha tålamod

Barn tar olika lång tid på sig att börja gilla något. Låt det därför ta tid för ditt barn att bekanta sig med en viss råvara. Ibland kräver barn att bli exponerade för samma grönsak flera gånger för att de ska börja gilla det. Ingen stress, ingen press!

Foto: Shutterstock

Blev du curlad som barn. Då kanske du känner igen dig i dessa 5 saker? Se i videon nedan!

Läs också

  1. Expertens bästa tips när ditt barn inte vill äta
  2. 3 tips som gör vardagen LÄTTARE för en trött mamma
  3. 10 tips för bättre harmoni i familjen 2020