Expertens bästa tips när ditt barn inte vill äta

Tips på hur du får ditt barn att äta

Vad gör man när ens barn inte vill äta? Vad kan de bero på och när ska man söka hjälp? Kajsa Lamm Laurin är legitimerad logoped och har skrivit boken ”När ditt barn inte äter”. Här ger hon sina tips på hur du kan gå tillväga!

Att ett barn inte äter kan bero på flera olika saker. En anledning kan vara stämningen hemma runt måltiden, det kan påverka barns matlust. En annan vanlig sak är neofobi, det är när barn i tvåårsåldern blir lite tveksamma till nya grejer. Kajsa Lamm Laurin säger att det även finns fler anledningar.

Därför äter inte ditt barn

Ett matvägrande barn kan få den allra mest råbarkade föräldern att bli stressad. Det väcker mycket känslor i det stackars föräldrahjärtat, eftersom du satt ditt liv till att få ditt barn att växa och få i sig all näring det behöver. Så varför ska det vara så svårt för barnet att äta?!

Kan finnas fysiska orsaker

– Det kan vara allt från att barnet inte klarar av den konsistens som serveras, alltså är oralmotoriskt eller sensoriskt omoget, till att barnet har reflux eller förstoppning. Det kan också vara svårt med koordinationen mellan andning och ätande.

När ska man söka hjälp?

Det finns många som oroar sig över att barnet inte får i sig tillräckligt mycket mat och det är svårt att veta när man som förälder ska söka hjälp. Om barnet inte växer som det ska eller inte orkar med sin dag är det läge att söka hjälp.

– Om du som förälder upplever att du får arbeta orimligt mycket för att barnet ska äta, till exempel mata flera gånger per natt trots att den perioden borde vara över, eller att barnet äter ett väldigt begränsat utbud av mat, bör du se det som ett varningstecken, säger Kajsa.

LÄS OCKSÅ: Så får din bebis i sig all näring när du ger smakportioner

Så får du en lugn måltid med barnet

När det kommer till att leka med maten som att göra ”tuff-tuff-här-kommer-tåget” med gaffeln eller skeden, är det något man ska undvika enligt Kajsa.

– Måltiderna ska vara roliga och trevliga, men om man tar till cirkuslekar med tuff-tufftåg och liknande, så är det lätt att man hamnar i en spiral där barnet kräver mer och mer stimulans för att äta, varnar hon.

För att få till en rofylld matstund tipsar Kajsa om se till att barnet är lagom hungrig, och att servera maten på regelbundna tider så långt som det går.

– Allt ska vara klart när barnet sätter sig vid bordet, så att ingen springer fram och tillbaka. Låt barnet ha sin tallrik ifred, stötta och uppmärksamma lagom mycket. Prata hellre med den andra vuxna, om det finns en sådan närvarande, än att kommentera barnets ätande. Se till att barnet har en bra stol med fotstöd, som det inte halkar runt på. Ha lugn och ro och ta bort så mycket störande intryck som möjligt. Ta bort saker som kan distrahera från bordet.

Kajsas 3 bästa tips till att ge barnet matlust


1. Det klokaste en förälder kan göra är att låta barnet sköta sin egen hunger och mättnad själv, så gott det går. Men det är inte så lätt om man har ett barn som väger för lite eller inte orkar med sin dag.


2. Försök i alla fall att inte tvinga i ditt barn, utan locka och visa att mat är roligt och gott.

3. Ta med barnen i matlagningen, det är ett av de äldsta och bästa tipsen!

LÄS OCKSÅ: Bebisar och ont i magen – 9 tips som hjälper

Foto: LStock Studio/Shutterstock

Läs också

  1. Så gör du om ditt barn sätter i halsen
  2. Från allätare till matvägrare
  3. Barn med dålig matlust? 8 tips för att öka matglädjen hemma!
  4. 7 knep som får ditt barn att äta mer frukt och grönsaker