Forskning: Så kan du förebygga matallergi hos barn

Tidigare trodde forskare att det gick att förebygga matallergi hos barn genom att vänta med att ge allergiframkallande livsmedel som nötter, fisk och ägg tills att barnet var ett år. Men nyare forskning visar att det kan vara tvärtom.

Allt fler barn behöver specialmat på grund av upplevda allergiska problem. Tidigare trodde man att det gick att förebygga matallergi hos barn om man väntade med att ge barn fisk, ägg, mjölk och nötter. Detta gjorde att Livsmedelsverket, fram till 2000-talet, rekommenderade föräldrar att inte ge sina barn de allergiframkallande livsmedlen.

Läs också: ”Forskare: Krypande barn påverkas av damm och smuts”

Men rekommendationen, som ursprungligen togs fram av Barnläkarföreningen, byggde inte på tillräckligt vetenskapliga studier. Forskningen undersökte om risken för allergi skulle minska om man aktivt ger barnen jordnötter, fisk och ägg tidigt.

Läs också: ”7 myter om barn och mat – har du koll på dessa?”

Att ge jordnötter, fisk och ägg tidigt kan förebygga matallergi hos barn

– De vanligaste allergierna i Sverige är mot ägg, mjölk och jordnötter så det är främst de livsmedel som forskarna tittar på, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist på Livsmedelsverket till P4 Uppland.

Studierna som gjorts går ut på att man regelbundet gett barn, från 3–6 månader, ägg, fisk eller små kex med jordnötter i. Man har sedan följt barnen i några år för att se om de utvecklat allergi eller inte. Därefter har man jämfört dem med en grupp som inte har fått dessa livsmedel. Studierna har bland annat visat att risken för allergi faktiskt minskat när de fått den aktiva introduktionen.

Läs också:Bebisar och ont i magen – 9 tips som hjälper”

– Man har sådana här råd i all välmening eftersom att det handlar om att eventuellt kunna förebygga fler allergier i framtiden. Det vi tittar på är om det finns något vetenskapligt underlag som gör att vi kan gå ut med mer aktiva råd. Men det handlar inte bara om det – vi ska också titta på hur man äter i Sverige generellt, vilka livsmedel man äter mer av och så vidare. Men man måste alltid tänka om råden fungerar och huruvida de går att följa, avslutar Ylva Sjögren Bolin.

Foto: Shutterstock

Läs också: Allergitest för hemmabruk

Vill du veta om ditt barn lider av stress och hur du som förälder kan hjälpa till? I videon nedan kan du se vilka symptom du ska titta efter!

Läs också

  1. 5 tecken på att ditt barn kan sluta sova på dagen
  2. 7 superkrafter du får som förälder
  3. Lindra hosta hos barn - 9 tips