Experten: 6 tips som hjälper mot insektsbett i sommar

Så tar du hand om bett och stick från insekter i sommar.

42% av LOPPIs läsare oroar sig för att barnen ska drabbas av besvärande insektsbett i sommar. Vi frågade chefsapotekare Annika Svedberg om hur vi ska tänka för att skydda och lindra barnens bett och stick i sommar.

Sol, havsbrus och grönska. För dig som har barn kan sommar också vara lika med kliande insektsbett och fästingnoja. Hur behandlar man bäst ett getingstick? Och hur får man bort envisa fästingar snabbast? Apotek Hjärtats chefsapotekare Annika Svedberg har stenkoll på vad som behövs i familjens sommarapotek. LOPPIs toppbloggare Paula Uribe besökte Annika för att fråga om vad vi föräldrar behöver tänka på när det kommer till bett och stick från insekter i sommar.

Enligt Annica finns det ingen anledning att oroa sig för bett och stick under sommaren – i de allra flesta fall är det nämligen helt ofarligt, om än jobbigt.

– Det som kan vara farligt är om ett getingstick hamnar någonstans nära luftvägarna, eller i munnen. Då är det viktigt att åka in till sjukhus. Likaså om man blir väldigt svullen, allmänpåverkad eller får utslag på andra delar av kroppen. Då kan det handla om en allergisk reaktion. Men de allra flesta fallen av bett, även från getingar och bromsar, brukar man kunna hantera bra själv, säger Annika.

6 TIPS NÄR BARNEN FÅR BETT OCH STICK I SOMMAR

MYGGNÄT TILL BÅDE VAGN OCH SÄNG

Att sätta på myggnät på både vagn och säng är ett enkelt sätt att minska risken för alla möjliga bett.

VAR FÖRSIKTIG MED MYGGMEDEL TILL SMÅ BARN

Många myggmedel rekommenderas först från tre år, satsa hellre på täckande kläder och myggnät.

FÅ BORT FÄSTING

Använd fästingplockare eller pincett för att lättast få bort en fästing som bitit sig fast.

MINSKA SMÄRTA OCH KLÅDA EFTER INSEKTSBETT

En lokalbedövande salva, som Xylocain (från 1,5 år), minskar smärta från bett. Hydrokortisonkräm (oftast från 2 år) lindrar klåda fån bett.

BADDA MED ALSOLGEL

Klagar barnet på klåda? Att badda försiktigt med alsolgel är ett skonsamt lätt att kyla och lindra klåda på.

TA BORT GADDEN

Har någon i familjen råkat ut för ett geting- eller bistick? Var noga med att plocka ut gadden med en pincett om den sitter kvar! Badda sen med kylbalsam, alsolgel eller yoghurt. Smörj sen med hydrokortison för att dämpa inflammationen.

 

Vill du veta mer?
Gå in på närmaste Apotek Hjärtat och fråga, eller ring Kundkontakt Apotek Hjärtat på 0771-405 405 om du har frågor om egenvård och mediciner. På apotekhjärtat.se kan du även enkelt handla dina apoteksvaror. Detaljerad information om läkemedel hittar du i bipacksedeln eller på fass.se.

I SAMARBETE MED APOTEK HJÄRTAT.

Läs också: Trött på myggor? Tips på myggutrotning

Läs också

  1. Därför ska du skydda ditt barn mot solens farliga strålar