- Foto: Copyright (c) 2020 Yulia Raneva/Shutterstock. No use without permission. / Shutterstock

Dags att sluta med napp? 4 tips som gör det lättare!

Många gånger är nappen en räddare i nöden, men förr eller senare kommer tiden då den mer stjälper än hjälper både barnet och föräldrarna. Är det dags för ditt barn att sluta med napp? Här hittar du fyra tips som gör det lättare!

Bebisar har ofta ett stort sugbehov, och då kan nappen vara räddningen vid marathonamningar eller flaskande bebisar som inte får sugbehovet tillfredsställt av flaskan. Men, förr eller senare kan nappen förvandlas till något som snarare är i vägen och ställer till det. Då är det dags att sluta, vilket inte heller alltid är världens lättaste projekt. Som tur är finns det knep att ta till.

Läs också: ”SÅ gör vi för att natta våra barn – föräldrarna berättar”

I vilken ålder är det lättast att sluta med napp?

Det är bra att sluta med napp i tre- eller fyraårsåldern. Som absolut senast är det viktigt att barnet inte börjar växa ut sina permanenta tänder än. Som förälder känner du nog av bäst själv när nappen snarare har blivit ännu ett föremål för bråk – den tappas i pölar, kommer smutsig hem från förskolan och är en orsak till avbruten sömn på natten. Ofta är det kanske dessa praktiska saker som kommer ivägen och som gör att de flesta känner att det helt enkelt är dags att sluta med nappen.

4 tips för att sluta med napp

1. Fasa ut nappen

Ett bra sätt för att göra det lättare att sluta med napp är att fasa ut användningen bit för bit, istället för att ”rycka plåstret” helt på en och samma dag. Börja till exempel med att bestämma att nappen bara får användas vid resor, på vilan, på kvällen och på natten. Sen minskar ni till bara vilan och natten, och sen blir det förhoppningsvis lättare att sluta helt.

2. Gör ett event av nappstoppet

Är att sluta med napp en stor händelse för ditt barn? Smussla inte med barnets känslor – låt stoppet ta plats! Det finns många ställen runt om i landet där barn kan lämna sina nappar när det är dags att sluta, nästan på ritualvis. I Stockholm är det vanligt att lämna nappar till kattungarna på Lill-Skansen. Motsvarande möjlighet finns även på Kolmården, Liseberg och Astrid Lindgrens värld. Ett annat alternativ är att lämna bort napparna till exempelvis påskharen eller jultomten, med motiveringen att påskharebebisarna eller tomtebebisarna nu kan ta över napparna. Låt barnet själv bestämma var hen vill lämna napparna och göra det själv!

Läs också: ”Så vet du att ditt barn är redo att sluta med blöja”

3. Prata om varför barnet ska sluta med napp

En fördel med att vänta till 3-årsåldern med att sluta med napp är att barnet är så pass moget att det går att resonera lite med barnet. Prata om nappen och vad den innebär. Förklara varför det är dags att sluta, och att det kanske kan vara lite jobbigt men att barnet kommer klara det för att hen nu är så stor att hen kan lära sig nya saker.

4. Belöna!

Ge barnet en morot att sluta, utöver att det är ett ”bevis” på att hen är ”stor”. Det kan till exempel vara ett löfte om en speciell aktivitet när hen slutat med napp, att hen får bestämma middag och efterrätt under en ”sluta med napp-middag” eller kanske till och med en leksak.

Läs också:

”5 tecken på att ditt barn är redo att sluta sova på dagen”

Artikelbild: Yulia Raneva/ Shutterstock.com

Läs också

  1. 10 saker småbarnsföräldrar gör som förtjänar medalj
  2. "Socker gör barn hyperaktiva" Stämmer det verkligen?
  3. "Så får du och din partner lite mer tid för er själva"
stats