Boken som vill lära barn om kroppen

barn bok kroppens ABC

”Hur pratar ni mens med era barn?”. Det var frågan som satte igång tankar hos Linda Madsen, Eva Emmelin och Lina Boozon Ekberg som alla var medlemmar i en föräldragrupp på Facebook. Frågan kom från Linda, som ville komma bort från att beskriva mens som något man endast har för att man ska kunna få barn.

Frågan genererade många svar och kommentarer, och i tråden kom idén om en barnbok upp. Förlaget Olika pingades in och uppmuntrade idén och snart var arbetet igång.

Läs också: ”7 saker att tänka på om du vill ha självsäkra barn”

– På den vägen är det. Jag, Lina och Eva bestämde oss för att ses och skriva en bok. Den första tanken var att boken skulle handla om mens, men den hade ju blivit ganska kort. När vi började prata visade det sig att vi hade väldigt liknande åsikter och tankar på föräldraskap, feminism och hur vi tänker om skam och tabu kring kroppen. Vi ville skriva så mycket som möjligt nu när vi fick ge ut en bok.

 

Lina_B_ekberg_eva_emmelin_linda_madsen-620x261

Lina B Ekberg, Eva Emmelin och Linda Madsen

”Flickor har inte ens haft ord för hela sin kropp”

De träffades för första gången hos Lina i Linköping och satte igång med boken. De valde upplägget med en ABC-bok eftersom det gav utrymme att ta med många spridda ämnen. Men även för att målgruppen, barn i åldrarna 5-8 år, börjar intressera sig för bokstäver. Under bokstaven S står det till exempel snippa och snopp.

– Det är jätteviktigt för barnen att kunna prata om sina kroppar och vad som händer med dem. När jag växte upp hette snippan framstjärten, i bästa fall. Flickor har alltså inte ens haft ord för hela sin kropp. En grundförutsättning för att kunna säga nej och stopp är ju att alla kroppsdelar faktiskt ens heter något, säger Linda.

Läs också: ”Leka krig på förskolan – ja eller nej?”

Andra aspekter som känslor har också tagit plats i boken för att visa att det är okej att gråta, att känna känslor och att vara orolig. Att flickor och pojkar lär sig om sina kroppar på olika sätt ser Linda som ett stort problem.

– Flickor får en annan syn på sin kropp genom samhället. Den är till för att tittas på och på olika sätt tuktas. Vi har försökt att fokusera på att ha kroppens funktion som genomgående tema i boken och ta tillbaka den till vad den faktiskt gör. Tänk om nästa generation kunde växa upp med att kroppen är något man använder, att det finns olika funktioner, att alla ser olika ut och att det är helt okej. Då skulle världen kanske vara lite bättre, säger Linda.

Fakta för att avdramatisera

Att ta bort skammen kring kroppen och få redskap för att kunna beskriva och benämna hela sin egen kropp har varit grundidén för hela boken. Från O som i orolig till T som i tics.

– Det är nästan som ett litet uppslagsverk. I vår generation är mycket skambelagt, men om ett barn frågar om tics så behöver man ju ord för att benämna det. Vi har också försökt att komma ifrån att det ska vara äckligt med saker. Som med F och fett till exempel. Många barn lär sig ju att det är dåligt och fult med fett och att vara tjock. Men alla har ju fett, så om vi då beskriver kroppens funktion och att såhär ser fettceller ut, hjälper faktan till att avdramatisera, säger Linda.

Läs också: ”Få ditt barn att äta mer frukt och grönt – 7 knep”

Efterfrågan på boken har varit stor. Hela första upplagan sålde slut snabbt och efter jul kom ett nytryck. Förlaget jobbar med att få ut den till fler förskolor och skolor och Linda har själv gett den till sitt barns skola.

– Pedagogerna berättade att de hade använt boken i undervisningen. Det känns otroligt kul. Vi har bara fått positiva reaktioner och folk som berättat att det lett till så många fina samtal. Man blir nästan rörd, avslutar hon.

 

Läs också

  1. 5 tips till ditt barn som ska börja i förskoleklass
  2. 5 lekar som främjar ditt barns språkutveckling
  3. 10 värdefulla tips som alla föräldrar behöver