Nyttiga snacks: Recept och nyttiga snacks att köpa i butik

Det finns många anledningar till varför man kan vilja byta ut godis mot nyttigare snacks. Ett par exempel är att man kan få mer energi och må bättre om man äter nyttigare snacks.

Dessutom kan nyttigare snacks vara bra för hälsan på lång sikt, eftersom många söta snacks och godis kan innehålla mycket socker och fett, som kan bidra till viktökning och hälsoproblem som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

 

Vad kan man köpa för nyttiga snacks?

  • Nötter och frön: Nötter och frön som mandlar, cashewnötter, solrosfrön och pumpakärnor är bra snacks som innehåller mängder av näring, inklusive protein, fiber och hälsosamma fettsyror.
  • Bär och frukt: Bär och frukt är bra snacks som är rika på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Välj gärna ekologiskt odlade frukter och bär när det är möjligt.
  • Grönsaker: Grönsaker som morötter, paprika, kålrot och blomkål är bra snacks som är rika på vitaminer, mineraler och fiber. De kan ätas råa eller tillagade på olika sätt, till exempel som chips eller i en dipp.
  • Baljväxter: Baljväxter som bönor, linser och ärtor är bra snacks som innehåller mängder av protein, fiber och många olika vitaminer och mineraler. De kan ätas som de är, eller till exempel i en hummus.
  • Jordnötssmör: Jordnötssmör är ett bra snack som innehåller protein och hälsosamma fettsyror. Det kan ätas på mackor, i smoothies eller som dipp till grönsaker.
  • Färdighackad grönkål: Lägg kålen i en ugnsform med olja och salt, ställ in kålen i ugnen tills de är krispiga. Vips har du goda grönkålschips, som är mycket godare än vad man tror!

Läs mer: Tips på kvällssnacks

Tips på nyttigt snacks recept

Här är ett par förslag på enkla och nyttiga snacksrecept.

  1. Grönsakspinnar med dipp: Skär upp grönsaker som morötter, paprika, kålrot och blomkål i pinnar. Servera tillsammans med en dipp gjord på exempelvis rödlök, yoghurt och kryddor som koriander och spiskummin.
  2. Jordnötssmör- och bananmacka: Smörj en macka med jordnötssmör och lägg på skivad banan. Strö över lite kanel om du vill.
  3. Bär- och fruktsallad: Skär upp olika sorters bär och frukt och blanda i en sallad. Servera med lite yoghurt eller honung om du vill.
  4. Nötter och torkade frukter: Blanda olika sorters nötter och torkade frukter som torkade aprikoser, dadlar och gojibär och servera som ett nyttigt mellanmål.
  5. Gröna smoothies: Mixa grönsaker som spenat, broccoli och avokado tillsammans med frukt som banan och kiwi för att få en hälsosam och näringsrik smoothie.

Hoppas att dessa recept kan ge dig lite inspiration för att hitta nyttiga snacks!

Läs också

  1. 10 nyttiga och snabba mellanmål
  2. 3 tips på goda och nyttiga mellanmål
  3. 16 enkla sätt att få in mer frukt och grönt i vardagen 
  4. 5 gröna recept – som håller dig pigg
/
stats