Veckans matsedel – nyttigt och fräscht
Våren är på intågande och suget efter fräsch och hälsosam mat är stort hos många. Den här veckan är temat inne hos Linnéas Skafferi just fräsch och färgglad mat. Här delar hon med sig av fem enkla recept på lättare middagar som är goda, nyttiga och fräscha.
Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag, och matsedeln avslutas alltid med något riktigt smaskigt i dessertväg. Här är fem recept på riktigt goda middagar.
Veckans middagstips från Linnéas skafferi
Måndag: Amarantsallad med halloumi
Du behöver:
Grönkål
Rödkål
Kokt amarant
Blodapelsin
Avokado
Stekt halloumi
Oliver
Granatäpplekärnor
Tillbehör:
Rödbetshummus. Mixa en burk avrunna kikärtor, en vitlöksklyfta, citronsaft, salt, lite spiskummin och en kokt rödbeta i en matberedare. En härligt röd röra som passar perfekt till matiga sallader!
Tisdag: Linsgryta
Du behöver för 4 portioner:
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
2 msk spiskummin
1 msk kanel
1 msk paprikapulver
1/2 riven muskotnöt
svartpeppar
Salt
1 dl tomatpuré
500 g passerade tomater
3 dl grönsaksbuljong+ ev mer att späda med om grytan blir för tjock
1 sötpotatis
1 zucchini
2 dl okokta linser, jag använde gröna
1/2 dl russin
Saften från 1 lime
Tillbehör:
2 stora morötter
Rödkål
1 fp fetaost
Tortillabröd
Gör såhär:
Finhacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i lite olja i en gryta. Tillsätt alla kryddor och tomatpurén. Ha efter en stund i passerade tomater och grönsaksbuljong. Skala och skär sötpotatisen i bitar, skär även ned zucchinin i bitar. Tillsätt grönsakerna, linserna och russinen, rör om väl. Använde du linser som varit blötlagda i minst 2 timmar kan du låta grytan puttra under lock i cirka 45 minuter. Rör om då och då. När grönsakerna mjuknat, mosa dem med en träslev så du får en tjock och len gryta. Späd eventuellt med mer buljong om grytan känns för tjock. Om linserna inte har legat i blöt ska grytan koka på svag värme (lägsta) i cirka 5 timmar till. När linserna kokat tills de är mjuka, smaka av med saften från 1 lime. Grovriv morötterna och servera tillsammans med fetaost och grytan i rödkålsbladen eller tortillabröden.
Onsdag: Gyros
Du behöver:
Gyroskrydda:
2 msk spiskummin
2 msk paprika
2 msk oregano
1 msk vitlökspulver
1 tsk kanel
1/2 tsk salt
Chili efter smak
Blanda samman alla kryddor i en skål. Det som blir över spar jag till nästa gång i en burk med lock.
Gyros på kyckling:
700 g kyckling (jag tog innerfileer)
3-4 msk gyroskrydda
1/2 dl olivolja
Saften från 1/2 citron
Gör såhär:
Strimla kycklingen fint med en vass kniv. Lägg i en plastpåse. Blanda i gyroskrydda, olja och saft från citron. Förslut påsen och blanda om väl. Låt gärna ligga i marinaden en stund om du har tid. Stek gyrosen i en het panna. Krydda gärna lite extra med gyroskryddan när du stekt klart kycklingen. Servera i pitabröd med grönsaker och vitlökssås.
Torsdag: Enkel linssoppa
Fredag: Lax i ugn
För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!