Veckans middagstips: 6 recept till picknicken
Ute blir inne. Packa picknickkorgen och ät ute i sommar. Den här veckan tipsar Linnéa från Linnéas Skafferi om sex goda recept som är perfekta till picknicken med hela familjen.
Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.
Veckans middagstips från Linnéas skafferi
Måndag: Bönbiffar med morot och majs
Du behöver:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 1/2 dl solroskärnor
1 tsk rökig paprikapulver
1 msk frysta örter
2 burkar kidneybönor (kokta)
2 dl fryst, tinad majs
1 ägg
färsk persilja
salt & peppar
sesamfrön
Gör såhär:
Skala lök, vitlök och morötter. Skär morötterna i grova bitar. Lägg detta i en matberedare med knivarna monterade. Mixa tills morötterna är finfördelade. Ha i solroskärnorna och kryddorna och fortsätt mixa en liten stund. Häll av och skölj kidneybönorna, ha i dem tillsammans med den tinade majsen, ägget och persiljan. Mixa ihop till en slät smet. Smaka av med lite salt och peppar.
Forma till biffar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200°C. Strö lite sesamfrön över biffarna och kör in biffarna i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills de fått fin färg under och får en hårt yta ovanpå.
Här kan du ju absolut leka med de kryddor du har hemma eller gillar bäst. Hade det inte varit för barnen hade jag nog dragit i lite chili för att få lite sting i dem. Men jag tänker att spiskummin, en god curryblandning eller massor av färska örter också skulle bli himla gott!
Sötpotatisstrips:
Du behöver:
3 st sötpotatisar
olivolja
salt
vitlöksklyftor
Gör såhär:
Tvätta sötpotatisen noga, skär dem sedan i stavar. Lägg stavarna i kallt vatten, gärna en timme eller så. Värm ugnen till 200°C. Häll av allt vatten och ringla över lite olivolja. Se till att alla blir täckta genom att massera in oljan lite. Lägg potatisen i en ugnssäker form, gärna så att de inte överlappar varandra. Lägg ut hela vitlöksklyftor (utan att ta bort skalet). Kör stripsen i cirka 30-40 minuter, eller tills de börjar få fin färg. Låt vitlöken svalna något innan du trycker ut dem ur skalet. Blanda runt stripsen med vitlöken och lite salt. Servera cole slaw och grönsaker till.
Tisdag: Shish kebab
Du behöver:
600 g nötfärs
1 ägg
1 lök
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl grovhackad persilja
2 tsk spiskummin
1/2 tsk vanlig kummin
saft från 1/2 citron
salt & svartpeppar
Gör såhär:
Lägg ägg, grovhackad lök, vitlök, persilja, spiskummin, kummin och citronsaft i en bunke. Mixa med mixerstav till en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Rör i köttfärsen och blanda väl. Slå köttfärsen i bunken ett par gånger så all luft pressas ut. Forma till ca 10 färsrullar och trä upp på var sitt spett.
Grilla spetten eller kör dom i ugnen på 200°C i cirka 30 minuter, vänd efter halva tiden.
Ett tips om du kör i ugnen: Lägg kebabspetten på ugnsgallret, ställ en plåt klädd med folie under, då kan köttsaften lätt droppa av där och du får fina kebabspett.
Till kebabbspetten serverade jag en supergod hasselbackzucchini och min bästa fetaoströra.
Onsdag: Potatissallad
Du behöver:
ca 10 medelstora potatisar
2, 5 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 msk kapris
1 rödlök
1 msk dijonsenap
100 g kokt haricot verts
5 kokta gröna sparrisar
15 körsbärstomater
1/2 kruka basilika
salt & peppar
Gör såhär:
Koka potatisen och låt den svalna. Blanda creme fraîche och majonnäs. Skala och hacka rödlök och kapris. Rör ned det tillsammans med senap i crème fraichen. Skär ner sparris och bönor i mindre bitar.
Blanda ihop sparris, bönor, tomater, hackad basilika och potatis skuren i mindre bitar. Smaka av med salt och peppar. Snabbt och gott!
Torsdag: Kycklingklubbor
Fredag: Mozzarellaburgare
Extrarecept: Melonpizza
För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!
Läs också: Bästa varmluftfritösen