Middagstips: Fem fina burgare!

header_burgare

En favorit som går hem hos de flesta barn är hamburgare. Vad sägs om en burgare med halloumi eller en hamburgare fylld med mozzarella till middag? Här kommer recept på fem fina burgare som är enkla att laga och som passar för hela familjen. 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje vecka, och matsedeln avslutas alltid med något riktigt smaskigt i dessertväg. Här är fem recept på riktigt goda hamburgare.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi

halloumi-morot

Måndag: Halloumibiffar med morot

8 st
Du behöver:
1 fp halloumi
2 stora morötter
2 ägg
3/4 dl panko-ströbröd
2 msk mild ajvar
färsk persilja
svartpeppar
lime

ev salt

Gör såhär:
Grovriv halloumi och morötter. Blanda samman det med ägg, panko och ajvar Låt gärna stå 10 minuter.. Finhacka persiljan och ha i den tillsammans med svartpeppar och saft från 1 lime.
Salta eventuellt. Osten kan vara ganska salt, så var försiktig.

Forma till 8 biffar med hjälp av händerna. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till något.

Grädda i 250 °C i cirka 20 minuter eller tills de börjar få fin färg.

Servera med en klick ajvar och en riktigt god sallad!
kycklingbiffar

Tisdag: Kycklingburgare

Du behöver:
700 g kyckling
1 röd lök
2 vitlökslkyftor
1 knippe färsk persilja
100 g färskost (gärna smaksatt)
1 ägg
citron
salt & peppar

Gör såhär:
Torka kycklingen torr med ett hushållspapper. Lägg den i en matberedare med knivarna monterade. Pulsera tills kycklingen är finfördelad. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Ha i tillsammans med persiljan. Pulsera ett par gånger till så lök och persilja hackas.
Tag ur knivarna och ha i färskost och ägg. Pressa saften ur citronen och krydda med salt och peppar. Blanda allt väl. Hetta upp en stekpanna och ha i lite smör. Klicka i färsen och platta till med handen till biffar. Stek på hög värme tills de fått fin färg på båda sidor. Värm ugnen till 200 °C och lät kycklingbiffarna steka klart i ugnen.

Ajvarsås:
2 dl mild ajvar
3 dl turkisk yoghurt
citron
salt

Gör såhär:
Blanda ajvar och yoghurt, smaksätt med pressad citron och salt. Till mina kycklingbiffar serverade jag ugnsrostade morötter och en grön, fräsch sallad.
bonbiffar-2

Onsdag: Bönbiffar med morot & majs

Du behöver:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 1/2 dl solroskärnor
1 tsk rökig paprikapulver
1 msk frysta örter
2 burkar kidneybönor (kokta)
2 dl fryst, tinad majs
1 ägg
färsk persilja
salt & peppar
sesamfrön

Gör såhär:
Skala lök, vitlök och morötter. Skär morötterna i grova bitar. Lägg detta i en matberedare med knivarna monterade. Mixa tills morötterna är finfördelade. Ha i solroskärnorna och kryddorna och fortsätt mixa en liten stund. Häll av och skölj kidneybönorna, ha i dem tillsammans med den tinade majsen, ägget och persiljan. Mixa ihop till en slät smet. Smaka av med lite salt och peppar.

Forma till biffar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200°C. Strö lite sesamfrön över biffarna och kör in biffarna i ugnen i cirka 40 minuter, eller tills de fått fin färg under och får en hårt yta ovanpå.

Här kan du ju absolut leka med de kryddor du har hemma eller gillar bäst. Hade det inte varit för barnen hade jag nog dragit i lite chili för att få lite sting i dem. Men jag tänker att spiskummin, en god curryblandning eller massor av färska örter också skulle bli himla gott!

Sötpotatisstrips
Du behöver:
3 st sötpotatisar
olivolja
salt
vitlöksklyftor

Gör såhär:
Tvätta sötpotatisen noga, skär dem sedan i stavar. Lägg stavarna i kallt vatten, gärna en timme eller så. Värm ugnen till 200°C. Häll av allt vatten och ringla över lite olivolja. Se till att alla blir täckta genom att massera in oljan lite. Lägg potatisen i en ugnssäker form, gärna så att de inte överlappar varandra. Lägg ut hela vitlöksklyftor (utan att ta bort skalet). Kör stripsen i cirka 30-40 minuter, eller tills de börjar få fin färg. Låt vitlöken svalna något innan du trycker ut dem ur skalet. Blanda runt stripsen med vitlöken och lite salt.

Servera cole slaw och grönsaker till.

Torsdag: Hamburgare fylld med mozzarella

Fredag: Rödbetsburgare med avokadodressing

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!

Läs också

  1. 5 middagstips hela familjen kommer älska
  2. 5 vegetariska middagstips att testa i veckan
  3. 5 smarriga middagstips för hela familjen