Veckans middagstips: Sommarmat

Vid varma och soliga dagar är det få människor som tycker om att stå framför spisen i flera timmar och laga mat. Den här veckan tipsar Linnéa från Linnéas Skafferi om god sommarmat som är enkel att göra. Den passar hela familjen! 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi

sommarsallad-2

Måndag: Sommarsallad 

Du behöver: 
1 påse blandade bladgrönsaker
1 röd paprika
2 morötter
1 gurka
vattenmelon
1 påse mini-mozzarella
färska örter t ex basilika

Gör såhär:
Skölj och ha upp salladsbladen på ett fat. Skär paprikan i små bitar. Skala morötterna och hyvla dem sedan långa remsor med hjälp av en potatisskalare. Hyvla även gurkan i länga remsor. Skär vattenmelonen i bitar. Blanda allt tillsammans med mozzarella till en härlig sallad. Strö lite färska örter över. Perfekt att packa som matsäck till stranden eller som en enklare lunch lediga dagar!

zucchini

Tisdag: Fylld zuccini 

Du behöver:
3 medelstora zuccini
1 pkt bacon
ca 10 cm purjolök
3 tomater
1 stor paprika
salt & svartpeppar
färsk persilja
smakrik ost (jag använde Boxholms paprikaost)

Gör såhär:
Dela zucchinin på längden och gröp ur kärnorna med en sked. Skär baconet i små bitar och fräs i en stekpanna. Skär purjolök, tomat och paprika i små bitar och låt detta steka med baconet. Tomaterna kommer att bli mosiga, som en sås. Smaka av med salt, svartpeppar och färsk persilja. Lägg ut zucchinin i en ugnsfast form och fyll med bacon och grönsaksröran. Skiva osten och lägg på ett par skivor på varje zucchini. Ställ in i 200 grader varm ugn i cirka 25-30 minuter eller tills den är helt genommjuk. Jag kokade bulgur och gjorde en kall yoghurtsås till, men vi konstaterade att det egentligen inte hade behövts. Fast å andra sidan kan det ju aldrig bli för mycket mat. Foto: Sebastian Niemi-Carlsson

pannkakor

Onsdag: Tunna pannkakor 

Du behöver för cirka 12 st:
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
salt
en nypa socker
smör att steka i

Gör såhär:
Blanda mjölet med hälften av mjölken och rör till en klumpfri smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Häll sedan i resterande mängd mjölk och rör slätt. Blanda i salt och socker. Låt gärna stå i minst 30 minuter i rumstemperatur innan du gräddar. Hetta upp pannkakslaggen med en klick smör i. Ha i ca 3/4 dl pannkakssmet i den varma laggen och svinga runt den så hela bottenytan täcks av smet. Lossa kanterna försiktigt med hjälp av en smal stekspade. Vänd när pannkakssmeten börjat stelna och den fått fin färg under. Upprepa tills all smet är slut. Servera med grädde, färska bär och din favoritsylt! Perfekt som enklare lunch, som mellanmål eller till brunch!

Torsdag: Kycklingklubbor  
Fredag: Grillade hamburgare 

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!

 

Läs också

  1. 5 vegetariska middagstips att testa i veckan
  2. 5 smarriga middagstips för hela familjen
  3. Middagstips: Fem lätta middagar