Är du mamma? Grattis, då är du smartare än många andra!

mamma

Trots att många nyblivna mammor känner sig trötta och förvirrade visar ny forskning att just mammors hjärnor skärps efter en graviditet.

Under graviditeten och även under amningen är det många mammor som upplever att de känner sig förvirrade och ibland lite bortkomna. Du kanske glömmer bort var du lagt saker och att komma ihåg en sån enkel sak som pinkoden på kreditkortet kan kännas svår. Sömnbrist på det bidrar oftast inte till att du känner dig som ditt smartaste jag. Men det är fel! Ny forskning visar att hjärnan skärps på många områden när du blir mamma.

Katherine Tombeau Cos, forskare i psykologi fördjupade sig i studier om hjärnan och hur den utvecklas efter en gravidtet och förlossning. Det visade sig att just mammor faktiskt är smartare än många andra på vissa områden. Katherine Tombeau Cos var gravid och doktorerade på Universitetet när hon insåg att en av hennes lärare utgick från att hon hade sämre inlärningsförmåga än de andra, som inte var gravida. Hon tyckte att det var intressant och fördjupade sig i studier kring detta. Det hon hittade var precis tvärtom, mammor är inte alls dummare eller har svårare att lära sig saker.

Enligt en forskning på råttor som psykologiprofessorn Craig Kinsley gjort konstaterades det att råttorna som nyligen fått bebisar hade en ökad förmåga att söka efter mat. Forskning visade också att de sociala färdigheterna ökade under den första tiden med barnet och att mammor lättare kan läsa av hur andra människor mår. En annan egenskap som mammor ofta besitter är en ökad beskyddarinstinkt. De kan de snabbt kan skanna av om någon som närmar sig är en bra eller dålig person.

Foto: Istockphoto
Källa: newscientist.com