4 saker att tänka på vid köp av vårskor (”springskor!”) till barn

4 saker att tänka på när du ska köpa vårskor till barnen - expertens checklista

Våren är här, och det har blivit dags att lägga vinterskorna i förrådet. Behöver ditt barn nya vårskor den här säsongen? Spana in expertens checklista för att säkerställa att du väljer bästa ”springskorna” till just ditt barn.

Sheila Arnell har bloggat om barnkläder sen 2014 och testat det mesta på marknaden som är menat att hålla våra barn torra, lagom varma och rörliga vid utelek. När det kommer till barnskor vurmar hon för att alla barn ska ha något bra på fötterna.

– Det handlar inte om lyx, utan att barnet ska kunna leka obehindrat utan att få ont eller bli störda av nåt så ”dumt” som en sko, förklarar hon.

Läs också: ”Mät barnens fötter – så gör du!”

Vad skorna kostar har dock betydelse, till en viss gräns. Skor från de stora klädkedjorna bör man undvika, menar Sheila, som istället rekommenderar att man köper skor från ett seriöst skomärke i en skoaffär. Men hur är det egentligen med begagnade skor – är det okej att barn får ärva skor eller kan deras fötter bli förstörda då?

– När ett barn använder en sko under en lång tid formas sulan efter just det barnets fötter, vilket kan bli ett problem om ett annat barn ska använda skorna sen. Det blir helt enkelt inte lika bra för foten. Men, när det handlar om väldigt små barn tycker jag att man kan göra undantag eftersom de antagligen ändå inte promenerar så mycket utan bärs runt eller åker en hel del vagn. Men till större barn som går mycket skulle jag rekommendera att unna dem ett par nya skor varje säsong.

Läs också: ”Så håller barnens kläder längre – expertens bästa tips!”

Har det blivit dags för nya vårskor till ditt barn? Spana in Sheilas checklista nedan innan ni slår till!

1. Bedöm barnets fötter

Olika skor har olika passform, och breda fötter ska ha skor med bred passform och smalare fötter ska ha skor med smalare passform. Snöa inte in på ett skomärke utan välj vårskor som verkligen passar ditt barns fot!

2. Välj sula efter användningsområde

Hur brukar ditt barn leka? Gillar hen att klättra i klätterställningar eller är hen utomhus mycket i skogsterräng? Vårskor med en sula med mycket flexibilitet är bra för klättring och lek, samtidigt som en hårdare sula ger bättre skydd och stöd. Till förskolan är det bra att välja en sko som är allround, som dessutom är vattenavstötande.

Läs också: ”Barnsandalerna du ska undvika”

3. Stötdämpning är viktigt

Särskilt för små barn är stötdämpning i skorna a och o. Välj skor med bra stötdämpning, och gärna avrullning så att det inte fastnar grus. Ett uppbyggt hälparti är också bra då det ger bättre passform och dessutom skyddar foten.

4. Du får vad du för betalar för

De stora klädkedjorna har ofta jättefina skor, som dessutom är förhållandevis billiga, men de är inte alls bra för barnets fötter. Det kan vara okej att köpa och använda till kalas, men om barn ska gå i dessa skor dag ut och dag in riskerar foten att skadas. Dessutom kommer de garanterat inte hålla en hel säsong.

Läs också

 1. "Köp nästa säsongs vinterkläder redan nu!"
 2. Det allra bästa för barnets fot – här har du vårskorna!
 3. Mät barnens fötter - så gör du!

4 kommentarer

 1. Ymke skriver:

  Hej!
  Intressant läsning, men jag undrar vad du baserar punkt 3 på? Varför ska barn ha mycket stöddämpning? Jag är nämligen ifrån Nederländerna och där tänker man tvärtom och även Mia Fernando från Bloggen Baking babies skriver tvärt om om stötdämpning. Hon är sjukgymnast och har sökt i forskningen efter hur en barnsko ska vara och kommit fram till att ingen stötdämpning behövs tills foten har växt färdig vid ungefär 15 år. Två punkter i hennes slutsats är:
  ”Less is more” – för barn upp till skolåldern i alla fall. Ingen yttre stabilitet eller extra dämpning behövs.
  Att sulan är flexibel är det viktigaste, och den ska böjas i skons främre tredjedel, där tårnas grundleder finns.”
  Som tur är så går vi här i Sverige utan skor inomhus, vilket är alldra bäst för fotens utveckling.
  Vänliga hälsningar, Ymke
  bakingbabies.se/2016/03/01/vad-ska-en-tanka-pa-nar-en-koper-skor-till-barn/

  1. LOPPI skriver:

   Hej Ymke, tack för din kommentar! Vi har bett Sheila återkomma med mer info, så det kommer inom kort! 🙂 /Redaktionen

 2. Lilian skriver:

  Hej!
  Jag reagerade också på det här med stöd och dämpning på skorna och är nyfiken efter svaret från Sheila.
  Tänker ifall hon har andra källor som hon baserar sina rekommendationer på eller om det handlar om en smaksak/samarbete från hennes håll 🙂
  /Lilian

  1. LOPPI skriver:

   Hej Lilian! Tack för din kommentar, vi bollar vidare frågan till Sheila. 🙂 /Redaktionen

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.