Vabruari ÄR på riktigt – här är statistiken som bevisar!

Vabruari är på riktigt - här är statistiken som bevisar

Feber, ynkliga barn och en massa arbetsuppgifter som väntar på jobbet – har du också funderat på hur ”alla andra” överlever februari? Nu behöver du inte längre känna dig ensam, för här presenterar vi bevisen på att Vabruari är for real för de allra flesta småbarnsföräldrar.

Läs också: ”VAB-panik! Slipp bråk och stress och få mysigare VAB”

Det är Blocket Jobb som i samarbete med Kantar Sifo gjort undersökningen bland småbarnsföräldrar som visar att tre av tio yrkesarbetande småbarnsföräldrar med barn under 18 år blir stressade av att vobba. Anledningen till stressen är främst känslan av att både jobb och barn blir lidande av vobbdagen. Men hela 23 procent uppger att de inte har möjlighet alls att vobba i sitt yrke. Kanske är det ändå rätt bra då, med tanke på statistiken?

– Det är synd att så många föräldrar känner sig tvingade att jobba medan de är hemma med sjukt barn, då det är en tydlig stressfaktor för många, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb angående undersökningen.

I undersökningen uppger även 70% av föräldrarna att de i stort vill jobba mindre för att få mer tid med sina barn.

Läs också: ”Håll barnen friska i vinter – 6 tips för färre sjukdagar!”

Statistiken som bevisar att vabruari är ett faktum

  • Barn i förskoleåldern är i snitt sjuka 6-8 gånger per år (men är det fler än vi som känner att siffran 6-8 gånger per februari är mer rimlig just nu?)
  • 38% av alla förskolebarn har symtom på infektion i snitt halva februari.
  • Har du ett barn under fyra år? Då kommer hen mest sannolikt kunna bocka av 6-8 luftvägsinfektioner per år fram till fyraårsdagen.

Källa: Blocket Jobb med Kantar Sifo

Läs också: ”När ska barnen stanna hemma från förskolan?”


Vad är ”vobba”?

Vobba är ett ord som används för att beskriva en arbetsdag där man arbetar hemifrån och är tar hand om sjuka barn samtidigt. Till skillnad från när man vabbar tar man alltså inte ut någon ersättning från försäkringskassan, utan får och ger lika mycket som under en ”vanlig” arbetsdag efter överenskommelse med arbetsgivaren. Ska man vobba är en förutsättning att yrket man har gåt att utöva hemifrån.


Läs också:

”17 tips på saker att göra med barn när du vabbar”

Urinvägsinfektion hos barn måste behandlas omgående

Läs också

  1. Dags för vabb igen? Här är 7 tips för dig som vabbar
  2. 17 tips på saker att göra med barn när du vabbar
  3. "Socker gör barn hyperaktiva" Stämmer det verkligen?