Stressad förälder? 5 tips för att varva ner – som faktiskt funkar

När ordet “mamma” eller “pappa” sagts för 28975412 gången på en och samma dag, kan man behöva handfasta råd för att inte tappa det. Vi listar fem tips som fungerar. 

5 handfasta tips

1. Lär känna dina stressignaler:

Man kan bli överrumplad av stress, därför kan det hjälpa att försöka lyssna in stressignalerna när de kommer. Det är lättare att göra något åt situationen när man snabbare kan identifiera känslan innan det kokar över. 

2. Toaletten:

Underskatta inte möjligheten att ta flykten till toaletten. Ja, de små kan vilja hänga med även när man faktiskt ska utföra sina behov – stort som smått. Lås dörren, sätt i ett par hörlurar med musik i öronen och tänd ett ljus – släck ner. Ridå. 

3. Andas:

Genom att andas med en näsborre i taget och täppa för den andra, kan man minska stress och ångest. Andningstekniken kallas Prayanama inom yoga och ska ha bevisad effekt. När man andas genom munnen signalerar det till kroppen att man är under stress, medans andning med näsan signalerar att kroppen är i lugn. Läs hela artikeln här.

4. Identifiera kaosstunderna:

Försöka identifiera när på dagen man är som mest pressad och försöka hitta en alternativ lösning för återkommande situationer. Tänk brandövningar – det hjälper hjärnan att inte hamna i katastrofläge på en gång när man lär hjärnan en plan. 

5. Tryck på stresspunkten:

Tryck på punkten mellan tummen och pekfingret, ju ondare punkten gör, desto mer spänningar har man i kroppen. Tryck på punkten och öka trycket successivt som spänningen släpper.

 

Artikelbild: Pexels 

Läs också

  1. 5 middagstips hela familjen kommer älska
  2. 11 sätt att säga NEJ utan att säga nej till ditt barn
  3. 10 konstiga saker vi ALDRIG skulle göra - innan vi blev föräldrar