Skaffa ett till barn eller inte – Hur vet du när det är stopp?

flerbarnellerinte

Hur många barn är lagom? När är man ”klar”? Frågor som är heta potatisar i nätforum såväl som hemma i tv-soffan. Skaffa ett barn till eller inte – hur vet DU när det är stopp? 

Att ens kunna bli gravid och föda ett barn är givetvis inte självklart för alla som önskar sig en familj. Men med det sagt är det ändå många föräldrar där ute som vänder och vrider på sig själva när det kommer till frågan om de ska försöka bli gravida med ett till syskon eller inte. Det finns många frågor att ställa sig. Har vi ekonomin på plats, orken och viljan? Allra mest problematiskt blir det när en förälder vill, men inte den andra. Vi har pratat med två bloggare på Vimedbarn.se som resonerar olika i ämnet. En mamma som aldrig kommer känna sig helt klar med barnafödandet och med att utöka sin familj, och en annan där det definitivt är finito.

3-barnsmamman ”Min man fick sterilisera sig”

Lovisa From,  mamma till Lovelia, 5, Mileja, 4 och Colin, 1:
Hur många barn?

”Det blir inga fler barn för vår del. Mattias har steriliserat sig. Det är klart att det är många blandade känslor, och speciellt då vi varit oeniga. Under graviditeten och förlossningen med Colin kände jag mig färdig. Jag har alltid varit inställd på två eller tre barn och när lillebror kom upp på mitt bröst spred sig ett lugn i mig. Jag visste att det var sista bebisen för oss och jag har njutit (nästan) varje minut av tiden med honom och hans systrar.

Hade vår situation sett annorlunda ut hade jag kanske kunnat tänka mig ett fjärde syskon. Men att vara så pass mycket ensam och gå igenom småbarnstiden med ofta bara två händer är slitsamt. Jag hade gärna delat upp föräldraledigheten mer mellan oss eller varit hemma tillsammans.

”Han ville ha flera barn, inte jag!”

Mattias ville gärna ha fler barn även om han såklart är så tacksam och nöjd med våra tre. Han förstår mig och respekterar mina känslor, och eftersom jag och preventivmedel inte går ihop, så blev det här valet det bästa för oss. Det är en lättnad, men också sorg. Jag har ju vetat att det skulle bli så här men när det är hugget i sten liksom, då är det annorlunda. Att aldrig få gå igenom det fantastiska med att vänta och föda ett barn igen. Att aldrig mer får känna sparkarna i magen, all förväntan och spänning. Men jag är så tacksam över att ens fått uppleva det, och tre gånger dessutom.
Läs mer om Lovisa och hennes familj på hennes blogg.

 

8-barnsmamman: ”Kommer aldrig känna mig klar”.

Satu Nordling Gonzalez, mamma till Nicole 10, Vanessa 9, Danilo 8, Jonathan 8, Olivia 5, Kevin 4, Celina 3 och Isabelle 11 månader.
”Jag får ofta frågan om jag vill ha fler barn: “jaha, när kommer nästa då?”. Den frågan slutar aldrig komma och jag förstår det. Jag brukar svara något i stil med. “Inte än”, eller ”snart”, för jag förstår ju att många ställer frågan som en spydig kommentar och jag vill inte ge dem den tillfredsställelsen att få mig mållös eller säga nånting som de vill höra. Enligt normen “ska” man känna sig klar när man har fått fler barn än “normalt” och gör man inte det så är det fel.

Sanningen är att jag nog aldrig kommer känna mig klar och jag känner sorg över det.  Önskar att jag kunde finna ro i det. Men jag har inte den känslan och jag skulle kunna skaffa fler barn på direkten om det bara var upp till mig.
Jag har tid, kärlek, omtanke och rum för fler. Trots att jag redan har 8 barn.

”Det är inte upp till mig”
För många känns det som enormt många, men för mig känns det inte så. Det är liksom vi. Jag struntar helt i vad folk tycker och tänker och vad de har för åsikter om hur många barn jag har eller vad dom har för åsikter när jag säger att jag skulle kunna tänka mig en till. Ingen har med det att göra. Ingen annan förutom jag och Andres. Jag vet vem jag är och vad jag klarar av och huvudsaken för mig är att alla mina barn mår bra, blir sedda, får kärlek, omtanke, tid och känner sig speciella. Om Andres sa att han ville ha en till så skulle jag bli överlycklig. Men det är inte upp till mig och jag vill inte gå igenom något jobbigt en gång till.

Missa inte Satus blogg ”MyBabyDolls”.

 

Fler influencers om hur de resonerar kring att skaffa  fler barn:

Johanna Kajson svarar på frågan om hon ska operera bort livmodern efter andra barnet. Läs hela inlägget HÄR. 

Victoria som driver bloggen ”Victorias stil” har tre söner och svarar på hur hon tänker kring att försöka få en flicka, HÄR.

Susan Törnqvists man ställde frågan om det är uteslutet med ett fjärde barn om trean som ligger i magen är ännu en tjej. Vad Susan svarade läser ni i hennes blogg  här!