Semester med småbarn: Tips och trix för att göra resan smidigare

barn på semester

Att resa med barn behöver inte vara så jobbigt som många föreställer sig. Tvärtom kan det bli väldigt roligt, minnesvärt och dessutom uppskattat. Det finns dock en del saker som kan vara bra att tänka på när man reser med barn, och framför allt med mindre barn.

Förbered och planera utifrån barnet

Det klurigaste när man reser med barn är att det är lite av en balansgång: Man behöver förbereda och planera, men också vara flexibel. Tänk dock på att planera utifrån barnet: planera in många stopp längst vägen, planera in så att barnet kan sova middag, planera hur du ska sysselsätta barnet under resan.

Kom ihåg att allt inte kommer gå enligt plan

Som sagt, allting kan inte planeras, utan det är också viktigt att vara flexibel. Var beredd på att allting inte kommer att gå enligt plan, och att ni får ta en del saker som det kommer.

Ha rimliga förväntningar

Den vanligaste anledningen till att en semester blir misslyckad är förmodligen för att man har för höga förväntningar, eller bara förväntade sig något annat. Försök att ha rimliga förväntningar, eller inga förväntningar alls. Var inställd på att det inte kommer att bli exakt som du hade tänkt – men det betyder inte alltid att det blir dåligt, tvärtom!

Ha det viktigaste sakerna till hands

Det underlättar att ha det man behöver till hands. Se därför till att packa allt viktigt (nappar, blöjor, mutor, snacks, mellis, flaska, ombyte osv) i en väska som du alltid har med dig.

Packa bilen rätt

Att resa med bil är praktiskt på många sätt, framför allt då det inte finns lika mycket begränsningar kring bagage – så länge det ryms i bilen kan ni ta med det. Här gäller det dock att packa in rätt, så att ni alltid kan komma åt det viktigaste.

Det kan vara bra att ha en ”övernattningsväska” långt ut ifall ni bestämmer er för att stanna en natt någonstans, och vill slippa ta ut all packning.

Ta med rätt barnvagn

Fundera över vilken barnvagn som är rätt val. Om ni ska flyga eller åka tåg så kan det vara bra med en smidig vagn som är enkel att fälla ihop, och som tar lite plats hopfälld. Även om ni åker bil kan detta vara praktiskt, eftersom ni förmodligen ska ha plats för en hel del packning också. Kanske kan det vara värt att investera i en smidig sulky eller resevagn med fullt liggläge.

Glöm inte solskydd

Är barnet lite större kanske en hopfällbar skrinda är ett bättre val, eller till de minsta kanske bärsele eller bärsjal känns viktigast – och kanske en vagn som man kan använda babyskyddet på. Ska ni till en solig destination är det bra med ett solskydd som täcker barnet så mycket som möjligt.

Artikelbild: Envato.com

Läs också

  1. 3 vanliga semesterbråk - så löser ni dem!
  2. 47 roliga saker att göra med familjen i sommar
  3. 5 fantastiska saker med att ha semester med barn
  4. 4 saker som inte alltid blir som du tänkt dig på semestern
  5. 14 livsviktiga tips till dig som bilar med barn i sommar