Så gör du om ditt barn är stucket av en bålgeting

Bålgetingen är den största getingen i Europa och finns även i Sverige. Egentligen är de inte särskilt aggressivt lagda – men om olyckan ändå är framme och ditt barn blivit stucket av en bålgeting finns det några bra saker att känna till.

Misstänker du att ditt barn har blivit stunget av en bålgeting? Här kommer en liten guide med saker som kan vara bra att veta.

Vad är en bålgeting?

En bålgeting är en samhällsbyggande geting som de flesta reagerar på just för att de är så stora. Bålgetingdrottningen är cirka 25–35 millimeter lång, alltså 2-3 centimeter. Både drottningen och arbetarna har en gadd. Eftersom bålgetingen trivs bland lövträd är det just i sådana områden som den är mer utbredd – i södra och mellersta Sverige. Mer sällsynta är de i norra delarna av Sverige. Ordet ”bål” kommer från ordet ”stor” och ”kraftig”.

Är bålgetingar aggressiva?

Nej, bålgetingen är en ganska ”lugn” geting jämfört med de mindre varianterna som är vanligare. Det finns många ”fördomar” om bålgetingen och många reagerar med rädsla när de ser (och hör!) en bålgeting. På grund av sin storlek är surret djupare och dovare, och många som är rädda för getingar tycker det är obehagligt när en bålgeting närmar sig.

Bålgetingstick på barn – är det farligt?

Om man blivit stucken av en bålgeting kan man vara lugn så länge man inte från början är överkänslig mot getingstick generellt. Bålgetingsticket ska inte vara farligare än ett vanligt getingstick, med andra ord.

Om barnet blivit stucket av en bålgeting – gör så här!

Det finns saker du kan göra för att lindra sticket, men först och främst kan det vara bra att veta att du bör söka vård om följande saker stämmer in på dig eller ditt barn:

Sök vård för bålgetingsticket om:

  • Du eller ditt barn blivit stucket i munnen
  • Du upplever att svullnaden ökar kraftigt
  • Du eller barnet har fått flera stick

Är du osäker? Ring 1177 för rådgivning.

Så kan du lindra sticket

Att bli stucken av en bålgeting gör ont! Gadden som sitter på bålgetingen sitter (precis som hos vanliga getingar och bin) ihop med en giftblåsa som är fylld med gift. Giftet i sig är det som skapar irritation och smärta, det kan också börja klia och orsaka svullnad. Det finns några saker man kan göra för att lindra sticket.

  • Avlägsna gadden ungefär som du tar bort en sticka – genom att stryka med nageln ut mot huden
  • Lägg några isbitar i en handduk och kyl ner sticket
  • Stryk på aloe vera
  • Antihistamintabletter – kontrollera åldersgränsen på allergitabletterna eller rådgör på apoteket om du ska ge till barn

Artikelbild: Pexels / Pexels

Läs också

  1. Humlestick: Kan man bli stucken av en humla?
  2. Bygg ett insektsbad – så hjälper du humlor och bin i trädgården
  3. Borrelia – se bilder om ditt fästingbett är infekterat
  4. Så undviker du sommarens faror - LOPPI:s olycksguide!
  5. Lindra insektsbett – 6 smarta huskurer

En kommentar

  1. Louise skriver:

    När jag blev biten av en spindel eller någon annan insekt strök jag mjölk över bettet. Sonen blev stucken av en geting förra året och då strök vi också mjölk på. Bettet lade sig efter några timmar och försvann efter några dagar. Har hört att enzymerna i mjölken lindrar. :-). Sen är ju getingar inte så trevliga heller. Men vi behöver dem.

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.