Bygg ett insektsbad – så hjälper du humlor och bin i trädgården

Insektsbad

Varför inte hjälpa våra pollinerande vänner med att bygga ett insektsbad? Ett perfekt sommarpyssel som barnen kan göra utomhus. LOPPI förklarar du hur du kan hjälpa humlor, bin och andra insekter i trädgården genom att bygga ett insektsbad.

Humlor, bin och andra insekter behöver, precis vi människor, dricka vatten. Under varma sommardagar är det självklart extra viktigt. Genom att ställa fram ett insektsbad i trädgården underlättar du livet för insekterna som får en säker vattenkälla att dricka vatten ur.

Varför ska man bygga ett insektsbad i sommar?

Ett insektsbad är en trygg och säker plats för bin och humlor att återhämta sig och få i sig vatten. Grunda vattenpölar torkar ofta snabbt ut och djupa vattenkällor är farliga för de små djuren, då de riskerar falla i vattnet och sen inte kunna ta sig upp.

Under sommaren jobbar honungsbina och andra insekter hårt och pollinerar tusentals växter om dagen. Det är ett tungt jobb att flyga mellan kupan och olika blommor. Arbetet tar på krafterna och bina behöver fylla på med vätska för att orka med.

Ett insektsbad är både bra för insekterna men även för din trädgård. När insekterna trivs extra bra i trädgården kommer det även öka antalet pollinerade blommor och du får en bättre skörd. Win-win för er båda!

Hur gör man ett insektsbad?

Att göra ett insektsbad är ett roligt och enkelt pyssel att göra tillsammans med barnen. Det är inte svårt att göra ett insektsbad och det tar endast några minuter.

Det här behöver du till ett insektsbad

  • Form
  • Stenar
  • Glaspärlor

Så gör du ett insektsbad

När du bygger ett insektsbad är det viktigt att vattnet inte är för djupt och att det finns möjlighet för bina att sitta på stenar – annars riskerar dem att drunkna.

  1. Ta en form av något slag, exempelvis en pajform eller en inte allt för djup skål.
  2. Fyll formen/skålen med små stenar och glaskulor.
  3. Fyll på med vatten.
  4. Placera insektsbadet i närheten av blommor och skugga.

Insektsbad att inspireras av

Du kan smycka insektsbaden med färg och form – fantasin sätter gränserna.

Ett tips är att tillsammans med barnen studera alla insekter som besöker insektsbadet under sommaren. Varför inte ta chansen att lära er mer om humlor, bin och andra insekter tillsammans? Att sköta om insektsbadet är även en perfekt arbetsuppgift för barnen där de tar ansvar för att det finns vatten till de hårt arbetande insekterna.

Artikelbild: Pexels/ Casia Charlie

Läs också

  1. 10 insatser att göra för miljön i sommar
  2. Humlestick: Kan man bli stucken av en humla?