Påskbrev och målarbilder att skriva ut

Påsk målarbilder att skriva ut

Här hittar du påskbrev och fina målarbilder att skriva ut. Påskbrev kan man ge till grannar och vänner som ett sätt att önska en glad påsk! Målarbilder är också bra när barnen går påskkärring, då kan dem dela ut påskbrev.

Vad är påskbrev?

Påskbrev är handritade teckningar som man viker ihop för att dela ut. Enligt en gammal påsktradition delas dessa ut till grannar och bekanta på skärtorsdagen eller påskafton. Denna tradition är förmodligen från 1800-talet, eller ännu äldre.

På 1800-talet var detta främst en tradition bland ungdomar. Teckningarna hade vanligtvis motiv av påskgummor eller påskgubbar med kvast, spisraka och smörjehorn eller kaffepanna. Teckningarna kunde även färgläggas med till exempel blomman gulmåra, lingonsaft eller bläck.

Helst skulle man även skriva ett rim med anknytning till påsken också. Ett vanligt rim var:

”Sopa, raka, smörjehorn,
sänder jag dig till resedon.
Fart fort min vän,
kom snart igen.
Det önskas av en trogen vän”

Det var viktigt att inte avslöja avsändaren, och därför delade man ibland ut dessa brev utklädd till påskkärring. Det var också vanligt att man kastade in breven genom dörren. På vissa håll i landet lade man även ned godis i breven.

Förekommer påskbrev även i dag?

Ja, denna tradition förekommer fortfarande, i olika varianter. Just påskkärringar, och att gå påskkärring, känner de flesta till även i dag. Den tradition som påminner mest om den ursprungliga finns främst kvar i Västsverige. I delar av Dalsland och Värmland kastar man fortfarande in breven till folk, men annars är det vanligare att man överlämnar dem.

Liknande traditioner

I andra delar av Sverige har man gjort om traditionen en del, och delar istället ut handritade påskkort. Dessa är ofta mindre än påskbreven, de viks oftast inte och de har inga rim – bara en liten teckning med påskmotiv, och ibland även texten ”Glad Påsk” skriven på kortet. Då är det också vanligt att man överlämnar korten för att få godis, istället för att ge bort godis. Det kan även finnas andra varianter av den gamla påsktraditionen.

 

Påskbrev att skriva ut

Artikelbild: Emvato.com 

Läs också

  1. 10 påskdesserter och 5 nyttigare alternativ
  2. 3 söta och enkla påskpyssel för barn
  3. Påskpyssel DIY: Kaninöron och sminkning
  4. Påskpyssel utomhus: Idéer och inspiration
  5. När börjar man påskpynta?