Hjälp! Mitt barn äter bara korv
Vad gör du när ditt barn inte vill äta eller bara äter samma sak? Kajsa Lamm Laurin är legitimerad logoped och har skrivit boken ”När ditt barn inte äter” och ger tips på hur du kan gå tillväga.
”Testa samma rätt sex gånger”
Fråga: ”Är det sant som jag har hört att man behöver testa en maträtt minst sex gånger innan man tycker om den?”
Svar: – Nix, det är inte sant… snarare runt 8-15 gånger! I alla fall så kan det krävas många exponeringar innan man vänjer sig vid en ny smak, och innan man faktiskt tycker OM det, så kan det krävas ännu fler. Så ge inte upp; min 8åring älskar nu stekt grönkål, men det har tagit…. 7 år.
Läs också: Hemliga knepet – slipp bråk vid varje påklädning
”Hon äter bara korv”
Fråga: ”Min dotter som är 2,5 år äter bokstavligt talat bara korv och makaroner. Hon vill inte äta någonting annat och jag har provat med det mesta. Hur introducerar jag annan mat på bästa sätt utan att hon matvägrar?”
Svar:
– Det är inte ovanligt att 2åringar plötsligt säger NEJ till annan mat än den mest bekanta och bekväma. Det har med neofobi att göra – alltså att barnet blir skeptiskt till nya saker, och dessutom så är det härligt att äntligen kunna bestämma själv. Det är viktigt att inte komma i konflikt runt maten, så försök behålla en positiv atmosfär – trots att det kan vara väldigt svårt. Tro mig, jag vet.
Det enda sättet att komma vidare är att vara otroligt enveten med att servera annan mat, gång på gång på gång. Däremot måste det alltid finnas något på bordet som barnet kan äta, så att det får i sig näring och energi, förstås. Försök ändra sorten på makaronerna, servera korven i olika former mm, så att hon vänjer sig sakta vid att maten kan se annorlunda ut. Sen så börjar du testa nya korvsorter – gärna i samma format som de tidigare, gamla vanliga. Små förändringar i taget är ofta nyckel till framgång.
Ett annat bra tips är att lägga annan mat i små skålar på bordet, och så se till att barnet hanterar dessa på något sätt, tex genom att ”skicka tomaterna till mamma”. Sitt nära varandra så att hon kan spana på din tallrik, upptäckarlusten är otroligt stark i denna ålder. Och så ignorera barnet lite mer vid maten. Låt henne vara ifred med sitt upptäckande av nytt.
”Hur äter vi mer grönt?”
Fråga: ”Hur kan jag få in grönsaker i mina barns kost utan att de märker det? Kan jag till exempel mixa ner spenat i våffelsmeten eller lägga till rivna morötter i köttfärssåsen?”
Svar: – Du har ju svarat själv! Skämt åsido: dina idéer är bra, men man får bara se till att inte ändra för mycket på en gång, för då kan barnet reagera och känna sig lurat. Ändra inte på både konsistens och smak samtidigt. Behåll något i måltiden konstant, tex samma sorts pasta, och så ändra liiiite lite på såsen.
Kajsas 3 bästa tips till att ge barnet matlust
1. Ha alltid något på bordet
Det klokaste en förälder kan göra är att låta barnet sköta sin egen hunger och mättnad själv, så gott det går. Men det är inte så lätt om man har ett barn som väger för lite eller inte orkar med sin dag. Se till att det alltid finns något på bordet som barnet kan och vill äta, men ge barnet möjlighet dagligen att åtminstone titta på ny mat.
2. Lustfylld stämning
Försök att inte truga och tvinga, utan locka och visa att mat är roligt och gott, utan att bli för hurtig. Att ha en avspänd och lugn attityd till maten gör ofta att det blir trevligt kring bordet. Stress och press hör inte hemma vid maten, och är faktiskt aptitsänkande i sig. Trevligt, lugnt och lustfyllt ska det vara – helst.
3. Inkludera barnen
Ta med barnen i matlagningen, det är ett av de äldsta och bästa tipsen! Ofta är det då, ”i smyg”, som barnet vågar peta på och kanske till och med smaka på något nytt. Föregå med gott exempel genom att provsmaka smet och klet flitigt. (Inte rå köttfärs dock!)
Missa inte Kajsas bok ”När ditt barn inte äter”
Missa inte kommande nyhetsbrev, fyllda med tävlingar, recept och inspiration. Anmäl dig här!
Få unika erbjudanden, massor av tävlingar och bra deals till din e-post – varje vecka. Signa upp dig på LOPPI:s nyhetsbrev. Det är helt gratis och du väljer själv om du vill avsluta din prenumeration.
Namn
E-post