Få bort fettfläckar från kläder – enkla husmorstips som tar bort dem

få-bort-fettfläckar-kläder

Hur får man bort fettfläckar från kläder? Här tipsar vi om bra husmorstips som kan hjälpa dig att få bort fettfläckar från dina kläder. Foto: Pexels 

Envisa fettfläckar som är svåra att få bort från kläder är något de flesta stött på. Det kan vara allt från fettfläckar från matolja, en riktigt fet sås eller en köttbulle som precis stekts i rikligt med smör och som plötsligt hoppar ner från gaffeln och landar rakt på din nya tröja. Oavsett hur du fått fettfläckar på dina kläder är det en sak som är säker: De kan vara riktigt svåra att ta bort.

 

Hur får man bort fettfläckar från kläder?

Så hur ska man göra för att få bort fettfläckar från kläder? Det finns flera olika knep för att få bort de jobbiga fettfläckarna – här har vi listat några av dem.

Så får du bort fettfläckar från kläder – enkla tips

Förbehandla fettfläcken så snart som möjligt:

  • Ju snabbare du behandlar en fettfläck, desto större chans har du att få bort den helt. Om fettfläcken är färsk, försök att försiktigt dutta bort så mycket av fettet som möjligt med en ren trasa eller pappershandduk innan du fortsätter med de andra stegen.

Använd diskmedel:

  • Diskmedel är framställt för att bryta ner fett och olja, vilket gör det till ett utmärkt medel för att ta bort fettfläckar från kläder. Placera några droppar av diskmedel (det är bäst att använda ett klarfärgat diskmedel för att undvika eventuell missfärgning) direkt på fläcken, och använd fingertopparna för att försiktigt arbeta in diskmedlet i tyget. Låt det verka i omkring 5-10 minuter innan du sköljer det behandlade området med varmt vatten för att ta bort diskmedlet och lösa upp kvarvarande fett. Det är ofta en bra idé att skölja från baksidan av fläcken för att trycka ut fettet ur tyget snarare än genom det.

Använd bakpulver eller majsstärkelse:

  • Både bakpulver och majsstärkelse är känt för att absorbera olja och fett, och kan vara särskilt användbara om fläcken har fått sätta sig en stund. Strö generöst med bakpulver eller majsstärkelse över fettfläcken och låt det sitta i 20-30 minuter, eller ännu längre om möjligt. Du kan sedan borsta bort pulvret med en mjuk borste eller handen. Om det finns kvar någon fettfläck på plagget kan du upprepa processen.

Använd varmt vatten:

  • Varmt vatten kan hjälpa till att lösa upp och ta bort fett, men det är viktigt att först kontrollera plaggets skötselinstruktioner för att säkerställa att det tål varmt vatten. Om plagget tål varmt vatten, skölj den drabbade delen under varmt rinnande vatten för att hjälpa till att ta bort diskmedlet och bakpulvret/majsstärkelsen, samt lossa upp något återstående fett. Det är bäst att skölja från baksidan av tyget för att försöka skjuta ut fläcken snarare än att skölja den genom tyget.

Husmorstips som hjälper att ta bort fettfläckar från kläder

Tandkräm:

  • Applicera lite tandkräm direkt på fettfläcken och gnugga med en mjuk tandborste i cirkulära rörelser. Låt tandkrämen verka i 5-10 minuter och skölj sedan med varmt vatten och tvätta som vanligt.

Shampoo:

  • Många schampoon kan hjälpa till att bryta ner fett. Använd en liten mängd schampoo på fläcken, arbeta in det försiktigt med fingrarna, och låt det sitta i några minuter innan du sköljer och tvättar som vanligt.

Tvålsten:

  • Precis som med bakpulver och majsstärkelse, kan tvålsten absorbera fett och olja. Strö lite tvålsten över fläcken, låt det sitta en stund, och borsta sedan bort tvålstenen före tvätt.

Salt och alkohol:

  • Blanda en del salt med fyra delar alkohol och applicera blandningen på fläcken. Låt blandningen sitta på fläcken i några minuter, skölj av med vatten och tvätta sedan plagget som vanligt.

Diskmaskinsmedel:

  • Om diskmedel inte är tillgängligt, kan diskmaskinsmedel vara ett annat alternativ. Applicera lite diskmaskinsmedel på fläcken, låt det sitta i några minuter, och tvätta sedan plagget som vanligt.

 

TIPS: Lufttorka plagget ISTÄLLET för att torktumla efter fläckborttagning 

  • Det är bäst att lufttorka dina kläder efter du tagit bort en fettfläck. Detta för att säkerställa att fettfläcken är helt borta innan det utsätts för värme från en torktumlare som kan göra fettfläcken permanent.