Åsa, 29, har hamnat i klimakteriet

klimakteriet

Åsa Engström, 29, känd från årets upplaga av tv-programmet Robinson fick beskedet Prematur ovariell insufficiens i februari i år. Det innebär att hennes kropp har försatts i ett för tidigt klimakterium. 
– Jag blev chockad och ledsen. Det är ett tungt besked när man längtat efter barn sedan länge, säger Åsa. 

Åsa mår fysiskt bra men inom henne finns en oro och sorg över att ha fått den ovanliga diagnosen Prematur ovariell insufficiens. Diagnosen innebär att Åsa kropp har försatts i klimakteriet. Hennes äggreserv är för låg för tidigt. Bara 0,1% under 30 år drabbas av diagnosen.
– När jag fick beskedet blev jag chockad och ledsen. Jag förstod direkt att det innebär att fertiliteten inte är som den ska och det är ett tungt besked när man längtat efter barn sedan länge.

Läs också: “Slappna av så kommer det är bullshit”

“Inte sett en framtid utan barn”

Åsa har alltid velat ha barn och i början av 20-årsåldern började hon längta efter familjelivet och en stor familj. Både Åsa och hennes pojkvän Johannes blev ledsna över beskedet om Åsas diagnos.
– Med diagnosen blir vägen till en gemensam familj krokigare, men vi vill väldigt gärna ha barn. Jag har inte sett en framtid utan barn och vi kommer få det på ett eller annat sätt. När jag berättade för Johannes om min diagnos kände han orättvisa och en uppgivenhet.

Grusväg istället för motorväg

Åsa har fått psykologsamtal på medicinsk psykologi på Karolinska sjukhuset och Åsa och Johannes pratar mycket om situationen hemma.
– Vi lutar oss alltid på att vi är ett team och att vi är i det här tillsammans. Man måste nog tillåta sig själv att sörja beskedet och försöka acceptera att vägen till målet kan bli längre än man föreställt sig. Jag ser det som att man tar den krokiga grusvägen fram till destinationen istället för motorvägen. Vi kommer nå fram men det kommer inte bli på det sätt som vi tidigare föreställt oss men det är svårt att acceptera.

Läs också: IVF-pappan om vägen till det efterlängtade plusset

Håller hoppet vid liv

Nästa steg för Åsa och Johannes är att ställa sig i kö till äggdonation. I deras fall är det den starka rekommendationen de har fått.
– Eftersom chanserna för oss att få barn på naturlig väg är så extremt låg, tittar vi på alternativ med äggdonation, provstimulering via IVF, behandlingar utomlands osv. På något sätt kommer vi bli en familj även om det står en del hinder i vägen. Jag vill tro på mirakel och håller hoppet vid liv. Vi vill gärna komma i kontakt med fler i vår sits att dela tankar och framsteg med.

Om Åsa Engström
Ålder: 29
Bor: Sundbyberg
Gör: Logistikadministratör Skincity, modelljobbar vid sidan av.
Familj: Pojkvän Johannes och familj i Karlstad, mamma, pappa och fyra systrar.

Läs också: Ellie har drabbats av ovanliga diagnosen

Läs också

 1. Endometrios – så är det att leva med
 2. Hannas dotter Meja har Aperts syndrom

3 kommentarer

 1. Pirran skriver:

  Jag kände bekanta ett par som inte kunde få barn men dom adoptera tre pojkar som är vuxna nu, en norsk, en svensk, en halvsvensk. Det finns på olika sätt att….. om någon/några inte kan få barn!

 2. Katarina skriver:

  Har information som jag gärna vill dela med mig till Åsa. Be henne kontakta mig om hon vill. Katarina❤️

 3. Sanna skriver:

  En nära vän till mig har samma som du och tack vare äggdonation har hon och hennes man två små barn. Lyckligtvis lyckades de få två embryon, varav det ena frystes (född 2018) och det andra sattes in direkt (född 2013).

  Lycka till!

  IVF-mamma efter 9 år av försök på naturlig väg.
  Nu lycklig mor till en nybliven 7-åring <3

Visa kommentarer

Vad tycker du? Skriv en kommentar!

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.