”Slappna av så kommer det är bullshit”

gravid

Ida Plantin, 28, känd från SVTs webb-tv-serie “Min mage och jag” har öppet delat med sig av sin resa till att bli gravid. Hon ville lyfta fram att det inte är enkelt för alla och  att det är okej att känna sig både besviken och frustrerad.
– Jag tänker inte säga ”slappna av så kommer det” till andra som försöker blir gravida för det är bullshit. Gör precis de ni vill och känner för, vad ni mår bäst av, säger Ida Plantin.

Foto: Marcus Koivisto

Ida Plantin, 28, och hennes sambo Marcus fick vänta i 1,5 år på det efterlängtade plusset på stickan. Vägen fram till plusset var tuff för henne och hon kände att hon blev manisk efter bara tre månaders försök. Hon upplevde att alla i hennes omgivning blev gravida snabbt och det i sig gjorde henne ännu mer stressad.
– Man levde på hoppet fram till mensen kom, då bröt man ihop. Jag började gå till en kurator för att få prata med någon utomstående om alla mörka tankar jag hade. Jag tyckte allt var orättvist och var väldigt avundsjuk på gravida runtomkring. Jag hade svårt att vara glad för andras skull och ville inte umgås med barn, det var för jobbigt och påminde mig om vad vi inte hade. Fertilitetsutredningen var också påfrestande även om det var skönt att ”vara i systemet” och fokusera på besök där och hjälpen man kunde få.

Läs också: IVF-pappan om vägen till det efterlängtade plusset

Ville dela med sig till andra

Ida tyckte inte att någon förstod henne på riktigt och att det pratades för lite om svårigheterna att bli gravid. Hon kände sig ensam och upplevde ett hålrum för alla som inte blev gravida på första försöken eller efter 6 år.
– Jag ville få folk att tänka om, att det inte alltid är så enkelt. Jag kände att man antingen fick höra om dem de gick för på första försöker eller om dem de tagit 6 år för. Jag kände att det fanns ett hålrum däremellan, att känslorna är detsamma. Jag var lika frustrerad och ledsen efter 6 månader som efter 12 månader och efter 1,5 år. Jag kände att det var viktigt att ta upp, att känslorna är okej och att vi alla känner ungefär likadant.

“För bra för att vara sant”

Efter 1,5 år med fertilitetsutredning och en äggledarspolning hoppades Ida och Marcus att det var deras tur. Den 1 juli 2018 fick de äntligen se två starka streck på stickan.
–  Efter så mycket besvikelse och frustration tänkte jag att det var för bra för att vara sant. Vi tog testet denna söndagsmorgon och jag var så nervös att jag skakade. När vi gick in i badrummet tillsammans och såg de två starka strecken på stickan började vi gråta och kramades. Det var så mycket lättnad blandat med ofantlig lycka, äntligen var det vår tur.

Läs också: 7-årige Theodor kan inte tala, nysa eller skratta högt

Har fått fin respons av andra

Efter att Ida valde att vara med i SVTs webb-tv-serie “Min mage och jag” har hon fått fin respons från andra, särskilt från andra i samma situation.
– Det var väldigt nervöst men roligt att vara med. Det är alltid läskigt hur folk ska reagera, särskilt när man bor i en liten stad. Men det har varit jättekul och SVT har varit väldigt respektfulla med vad vi valt att visa upp och vilja ha med i programmet. Jag har fått väldigt fin respons, särkilt från de i samma situation som jag. Många har skrivit privata meddelanden där jag får höra deras historier och även nu som tillslut fått plus på stickan och jag har fått reda på det direkt, det är maffigt att de känner att de kan berätta sånt för mig, att det känns som att man känner varandra för att man har något gemensamt i livet.

“Slappna av så kommer det”

Till andra i samma situation som hon själv befann sig i vill hon säga att man ska göra det man mår bäst av och att göra det som krävs för att hålla sig ovanför ytan så länge.
– Ni är så starka! Jag tänker inte säga ”slappna av så kommer det” för det är bullshit. Gör precis de ni vill och känner för, vad ni mår bäst av. Ni är fantastiska och starka, även om ni känner er missunnsamma och deppiga, det är normalt. Och förstår inte folk i er omgivning de, well bye bye på dem då. Omge er endast med människor som respekterar era känslor, även om känslorna inte alltid är logiska. Och glöm inte bort att ni inte är ensamma.

Namn: Ida Plantin
Ålder: 28 år
Bor: I villa i Katrineholm
Gör: Äger en frisörsalong, så jobbat som frisör i 10 år, men är nu mammaledig
Familj: Sambo Marcus, Noel född 21/2-19 och vår hund Olle som är en bichon havanais på 6 år
Sociala medier: Min privata instagram @idaplantin samt min jobb-instagram @sjalvfalletkatrineholm

Läs också: Josefines båda söner fick diabetes 1: “De är mina hjältar”

Läs också

  1. 10 saker du inte vill höra när du är gravid
  2. 16 saker man inte vill att ens partner gör under förlossningen