Veckans middagstips – familjens favoriter!

Det är fortfarande sportlov för många runt om i landet! Vad sägs om nuggets eller bovetevåfflor till middag? Här kommer recept på middagar som är enkla att laga och som passar för hela familjen. 

Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag, och matsedeln avslutas alltid med något riktigt smaskigt i dessertväg. Här är fem recept på riktigt goda middagar.

Veckans middagstips från Linnéas skafferi

Måndag: Lax i ugn

Du behöver:
4 st laxfiléer
1 lime
havssalt
svartpeppar

Sås:
2 dl creme friche
gräslök
havssalt
svartpeppar
olivolja

Gör såhär:
Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form. Tvätta limen och finriv skalet. Fördela det över laxen tillsammans med saften från limen. Smaka av med salt och peppar. Ställ in i en 200 grader varm ugn i cirka 15 minuter.
Blanda under tiden samman såsen.

Tisdag: Lasagne

Du behöver:
600 g nötfärs
1 stor gul lök
1 zucchini
1 dl balsamvinäger
1 fp krossade tomater
Örtsalt
Peppar
En nypa socker
Oregano, timjan, dragon och mejram

3 dl creme fraiche
2 dl grädde
Örtsalt
2 dl vällagrad ost/parmesanost

Lasagneplattor med basilikasmak

Gör såhär:
Värm ugnen till 220 grader. Skala och finhacka löken, skär ner zucchinin i småbitar, stek detta mjukt i en gryta. Tag av detta och bryn köttfärsen, tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, örtsalt, peppar, socker och örter. Blanda i lök och zucchini. Låt puttra och smaka av med eventuellt lite mera salt.
Varva köttfärssåsen med lasagneplattor i en ugnsfast form. Vispa samman creme fraiche, grädde och salt till en tjock kräm och häll detta över. Riv osten och sprid ut den i ett jämnt lager. Ställ in formen i nedre delen av ugnen, så inte osten bränns vid. Gratinera i cirka 30 minuter eller tills pastan är genomkokt. Servera morötter i stavar till.

Onsdag: Bovetevåfflor

Du behöver:
2 dl havremjölk
4 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl iskallt vatten

Smör till stekning

Gör såhär:
Blanda havremjölken med allt bovetemjöl och bakpulver, tillsätt äggen, ett i taget. Ha sist i det iskalla vattnet. Rör till en jämn smet. Smöra våffeljärnet mellan varje omgång. Lägg våfflorna på ett galler istället för att stapla dem på en tallrik. På detta viset håller de sig frasiga och goda! Jag serverade chiasylt, grädde och kokosflingor till mina våfflor.

En burk chiasylt/fruktpuré:
200 g hallon
2 bananer
1 tsk vaniljpulver
3 msk chiafrön

Gör såhär:
Mixa hallon, banan, vaniljpulver och chiafrön med en stavmixer direkt i en glasburk, låt stå i kylen över natten. Ha på våfflorna, till filen eller på gröten!

Torsdag: Linsgryta

Fredag: Chicken nuggets

För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!

Läs också

  1. 5 smarriga middagstips!
  2. 5 middagstips att testa i veckan!
  3. 5 vegetariska middagstips att testa i veckan
/
/
/
/
/
stats