Veckans matsedel – gott och enkelt för hela familjen
Den här veckan bjuder Linnéa Seidel på en härlig matsedel med bland annat lax i ugn och barnens favorit – ugnspannkaka. Spana in veckans recept av Linnéas skafferi som är både goda och enkla.
Linnéa Seidel, som driver bloggen Linnéas skafferi, skriver en veckomatsedel med middagstips varje måndag, och matsedeln avslutas alltid med något riktigt smaskigt i dessertväg. Här är fem recept på riktigt goda middagar.
Veckans middagstips från Linnéas skafferi
Måndag: Vegetarisk lasagne
Du behöver:
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 fp krossade tomater
1 fp linser (färdigkokta på tetra eller i en konservburk)
3 dl mjölk eller grönsaksbuljong
1 stor burk keso
persilja
salt och peppar
1 fp färsk lasagne eller bönpasta
3 dl riven smakrik ost
Gör såhär:
Skölj och skär purjolöken i små bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Fräs dem mjuka i lite smör i en större kastrull eller gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver. Låt fräsa en liten stund.
Blanda i krossade tomater, linser, mjölk eller grönsaksbuljong. Detta får nu koka ihop en liten stund. Ha i keso, finhackad persilja, salt och peppar. Varva pasta och kesoröran i en ugnsfast form. Strö över ost och gratinera i 225°C i cirka 30 minuter eller tills pastan är helt klar och osten smält och fått fin färg. En sallad på rivna morötter och solroskärnor är så gott att ha till!
Tisdag: Lax i ugn
Du behöver:
4 st laxfiléer
200 g smaksatt färskost
salt & svartpeppar
färska örter
Gör såhär:
Lägg filéerna i en ugnsfast form (har du alla vanliga i disken går det lika bra med en pajform, tydligen). Tag av locket på färskosten, krydda med salt och peppar. Rör om tills allt är blandat och färskosten är len och krämig. Fördela den på de fyra filéerna. In i ugnen i 200°C i cirka 20 minuter eller tills filéerna är klara. Hacka lite färska örter och strö över precis innan servering. Servera med vad du gillar bäst. Ris, pasta, stekta grönsaker eller min favorit, broccolimos. Bon appétit mina vänner! Bild: Sebastian Niemi-Carlsson.
Onsdag: Klassisk ugnspannkaka
Du behöver:
5 ägg
12 dl mjölk
1 tsk salt
6 dl vetemjöl
smör
Gör såhär:
Vispa samman ägg med hälften av mjölken, allt mjöl och lite salt. Rör till en klumpfri smet. Tillsätt resten av mjölken. Ha upp en klick smör i en långpanna eller stor ugnsfast form. Ställ in formen i ugnen på 225 °C och låt smöret smälta och få lite färg. Slå sedan över pannkakssmeten och grädda i cirka 40-45 minuter. Tänk på att inte använda en för liten form, då blir pannkakan lätt kladdig i mitten och bränd i kanterna. Till ugnspannkakan serverade jag tinade hallon, keso, morotsstavar och vitkål i bitar.
Torsdag: Kotlettgryta med svamp
Fredag: Ostgratinerade kycklingnachos
För fler härliga recept och grym middagsinspiration – läs Linnéas blogg här!